InstallatieWerk verbreedt horizon voor grotere instroom techniekopleidingen

Om leerlingen enthousiast te maken voor techniek organiseert InstallatieWerk verschillende promotieactiviteiten in de regio. Manager Opleidingen Michael Groot Nuelend vertelt over de ‘Scoor met Techniek’-dag en legt uit waarom de pijlen niet langer alleen op het vmbo worden gericht.

InstallatieWerk verbreedt horizon voor grotere instroom techniekopleidingen

Met een groeiend aanbod aan vacatures in de bouw, elektrotechnische en installatiebranche en wegtrekkende jongeren uit de regio, moeten opleidingsbedrijven, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven een tandje bijschakelen om voldoende aanwas te vergaren. “Voorheen keken we vooral naar de uitstroom van het vmbo, maar dat is qua hoeveelheid leerlingen niet meer voldoende”, zegt Groot Nuelend. “We hebben onze horizon dus moeten verbreden en richten onze promotieactiviteiten nu ook op havoleerlingen en zij-instromers.”

Scoor met Techniek

Begin november kwamen 320 vmbo- en havo-scholieren op De Vijverberg bijeen tijdens ‘Scoor met Techniek’. In het stadion van voetbalclub De Graafschap maakten de leerlingen kennis met verschillende disciplines in de technische branche. “We hebben alle beroepen samengebracht die nodig zijn voor de bouw van een stadion, van metselaar en elektricien tot calculator en architect”, vertelt Groot Nuelend.

Een groot succes

De dag vond plaats in een wedstrijdsetting: in de kleedkamer werd gestart met een algemene uitleg, in de eerste helft konden leerlingen de vakmensen bevragen en in de tweede helft volgde een kennisquiz waar deelnemers mooie prijzen konden winnen. Volgens Groot Nuelend was het een groot succes. “Iedereen deed enthousiast mee. We hoorden van de beroepsbeoefenaars dat de leerlingen erg geïnteresseerd waren en veel doorvroegen. We monitoren nu hoeveel leerlingen uiteindelijk ook voor een technische opleiding kiezen.”

Nadruk op beroep

Tijdens het evenement werd de nadruk niet zozeer gelegd op de opleidingen, maar juist op de beroepen. “Leerlingen kijken vaak in eerste instantie naar wat ze later willen worden, daarna pas naar welke opleiding daarbij past”, legt Groot Nuelend uit. “In navolging van deze dag hebben we samen met het Graafschap College eind november een scholenmarkt georganiseerd, waarbij de leerlingen zien welke opleiding bij welk beroep past en hoe die opleiding eruitziet.”

Zij-instromers

Behalve de werving van leerlingen uit het voortgezet onderwijs, richt InstallatieWerk zich ook op zij-instromers. Groot Nuelend: “Dat kunnen mensen zijn die via het UWV weer aan het werk willen komen of statushouders die op zoek zijn naar werk. In september en oktober hebben we twee ‘carrousels’ georganiseerd waarin we deze mensen kennis hebben laten maken met verschillende disciplines van de Gebouwde Omgeving (timmeren, installatietechniek, elektrotechniek en schilderen, red.). Op basis daarvan is nu in Nijmegen een groep van twintig mensen gestart met een technische opleiding.”

Samenwerking

Bij het zoeken naar nieuwe aanwas voor technische opleidingen en beroepen is het volgens Groot Nuelend van groot belang dat alle partijen samenwerken. “Het achterblijven van het aanbod van instromers is een probleem van de hele sector, van scholen tot bedrijven. We organiseren nu ook samen met Bouwmensen open dagen. Daarbij laten we zo breed mogelijk zien wat er allemaal mogelijk is in de techniek en hoe divers de keuze aan opleidingen en beroepen is.”

Meer informatie over IW ACHTERHOEK RIVIERENLAND:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!