Investering van 1,27 miljoen in Proeffabriek Gent

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Bio Base Europe

Het programmasecretariaat EFRO Vlaanderen en Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) ondertekenen vandaag een contract voor een investering van 1,27 miljoen Euro.

Investering van 1,27 miljoen in Proeffabriek Gent

Ongeveer een half miljoen euro van dit bedrag komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Daarnaast investeren ook het Agentschap Ondernemen en de Provincie Oost-Vlaanderen in dit project. Met de fondsen worden grote bioreactoren en de bijbehorende randapparatuur aangekocht en geïnstalleerd in de proeffabriek in de Gentse haven. De financierende partners zorgen er zo voor dat Vlaanderen koploper blijft op vlak van industriële biotechnologie én een belangrijke bijdrage blijft leveren aan de Europese innovatie-agenda. Bovendien zal de ze investering de economische ontwikkeling in de regio en daarbuiten stimuleren.

Bio Base Europe Pilot Plant

Bio Base Europe Pilot Plant is een proeffabriek voor de biogebaseerde economie. Deze proeffabriek helpt bedrijven bij de riskante en dure opschaling van een innovatief laboratoriumproces naar een industrieel proces. Dit gebeurt door apparatuur en expertise ter beschikking te stellen aan bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen zoals bioplastics, biodetergenten, biosolventen, biochemicaliën, biomaterialen enz. Bio Base Europe Pilot Plant werd opgestart in 2009 en draait in tussen op volle toeren met reeds een 40-tal personeelsleden. Deze pilootfaciliteit is uitgegroeid tot een lichtend voorbeeld voor de biogebaseerde economie in Europa en trekt vele bedrijven aan uit binnen- en buitenland voor de ontwikkeling van hun innovatieprojecten.

Koploper in industriële biotechnologie

Prof. Wim Soetaert, CEO van Bio Base Europe Pilot Plant: “Door de grote vraag vanuit de bedrijven was er nood aan bijkomende apparatuur, vooral op het gebied van de industriële biotechnologie. Bio Base Europe Pilot Plant is op korte tijd uitgegroeid tot een koploper op vlak van industriële biotechnologie en werd in 2014 door de Europese Commissie zelfs aangeduid als voorbeeld pilootlijn voor industriële biotechnologie in Europa, een hele eer! Industriële biotechnologie is één van de zes sleuteltechnologiën (Key Enabling Technologies, KETs) waarop Europa sterk inzet en die onze industriële toekomst moeten veiligstellen door economische groei en werkgelegenheid te creëren.”

Kosten en risico's reduceren

Door middel van het EFRO project zal bijkomende procesapparatuur worden opgebouwd voor een bedrag van 1,27M€. Concreet wil dit zeggen dat er drie nieuwe bioreactoren met bijbehorende randapparatuur en softwareworden geïnstalleerd: twee met een volume van 1.500 liter en één met een volume van 15.000 liter. Hierdoor zal BBEPP in staat zijn om nog meer bedrijven te helpen én een grotere capaciteit hebben om industrieel relevante hoeveelheden te produceren van nieuwe biogebaseerde producten. Dit is belangrijk voor bedrijven die proefproducties willen uittesten. Ze kunnen dan de markt aftasten alvorens zelf te investeren in een nieuwe productielijn. Een samenwerking met BBEPP helpt hen om de kosten en risico’s van de opschalingsfase te reduceren, de ontwikkelingstijd van hun innovatie aanzienlijk te verkorten en het verhoogt hun kans op een succesvolle marktintroductie.

Bio Base Europe Pilot Plant is een fabriek van de toekomst. Dank zij de financiële ondersteuning van EFRO, Agentschap Ondernemen en Provincie Oost-Vlaanderen kan deze vele innovatieprojecten ondersteunen die leiden tot economische groei en werkgelegenheid, zowel in Vlaanderen als daarbuiten.

Meer informatie over Bio Base Europe Training Center:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!