ISD Brabantse Wal en WVS-groep maken werk van werkzoekenden

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: WVS-groep

De Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal (afgekort ISD Brabantse Wal) en WVS-groep zijn halverwege het project ‘Iedereen doet mee’, een innovatief traject voor werkzoekenden.

ISD Brabantse Wal en WVS-groep maken werk van werkzoekenden

In dit project, dat gesubsidieerd wordt door het ESF, wordt een groep deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt intensief begeleid. Deze samenwerking geeft naast de aandacht voor deze groep werkzoekenden, inzicht in de nieuwe rol van WVS-groep als leerwerkbedrijf.

Samenwerking

Wat dit traject onderscheidt is het experimentele karakter. De totale doelgroep van 150 mensen werd aan de start verdeeld in vier groepen. De helft van deze groepen krijgt verschillende instrumenten aangereikt. Deze aanpak is gekozen om goed te kunnen achterhalen wat het verschil is in effect als er begeleiding of geen begeleiding plaatsvindt. De instrumenten die voor de helft van de groep zijn ingezet, zijn erg gevarieerd en bestaan o.a. uit VCA-trainingen, en ook worden er workshops toekomstgericht denken en leren gegeven. Het belangrijkste in de begeleiding blijft de persoonlijke aandacht en het goed leren kennen van de deelnemers. Wethouder Arjan van der Wegen concludeert: “Uit dit project is gebleken dat samenwerken loont. Het is belangrijk dat we dezelfde taal spreken en blijven spreken.”

Door- en uitstroom

Angela Mous, manager arbeidsontwikkeling WVS-groep benadrukt dat de doelgroep van het project behoefte heeft aan nazorg. “We zetten niet alleen mensen aan het werk, maar er zijn ook andere aspecten die aandacht vereisen.” Zo wordt iemands gezondheid en thuissituatie daarbij in kaart gebracht.

De bijeenkomst was in dat opzicht een mooie gelegenheid om de ervaringen met elkaar te delen. In totaal zijn er nu 26 mensen uitgestroomd, waarvan 20 naar regulier werk. Een van deze succesverhalen betreft Ron. Hij sprong met zijn positiviteit en doorzettingsvermogen boven iedereen uit en is nu in de groenvoorziening werkzaam in Steenbergen. Door deze persoonlijke verhalen wordt het belang van het project aangetoond, beaamt ook wethouder Lars van der Beek (gemeente Woensdrecht). “Het is makkelijk om dit project heel klinisch te benaderen, maar uiteindelijk doen jullie het voor de mensen. Ik zie dat het heel veel voldoening geeft.”

Doorgaan op de ingeslagen weg

De bestaande doelgroep zal worden uitgebreid met deelnemers uit andere trajecten. Dit kunnen jongeren zijn uit een soortgelijk ESF-project. Ook wordt er gekeken naar de instroom van mensen uit Project 55 Plus en het project Meer dan Werk (samenwerking tussen ISD Brabantse Wal, WVS-groep en Werkplein Hart van West-Brabant). Het project duurt tot september 2016. Voor Wethouder Cors Zijlmans (gemeente Steenbergen), is de noodzaak haarfijn aangetoond. “Ook nadat de subsidie vanuit het ESF is stopgezet, is het belangrijk dat we hiermee door blijven gaan.”

Een andere doelstelling van ‘Iedereen doet mee’ was om bestaande netwerken in de regio te linken. Jos Koopman, algemeen directeur van de WVS-groep, is erg hoopvol. “We hebben kennis en kunde bij elkaar gebracht en daarmee een mooie basis voor de komende jaren gelegd.”

Meer informatie over WVS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!