Jongeren warm maken voor de wereld van techniek bij Kusters Precision Parts

  • Onderwijs & Training

Het up-to-date houden van de kennis van mensen op de werkvloer. Voor Kusters Precision Parts maakt het deel uit van de dagelijkse werkzaamheden. Tegelijkertijd is het bedrijf betrokken bij tal van initiatieven die de interesse van jongeren voor techniek triggeren.

Jongeren warm maken voor de wereld van techniek bij Kusters Precision Parts

In de verspanende industrie levert het bedrijf hoogwaardige fijn mechanische componenten voor de meest uiteenlopende industrieën. Accountmanager Rob Ruijs: “We bevinden ons in het hoogwaardige segment wat betreft kwaliteit en complexiteit. Wat we leveren, varieert van enkelstuks tot kleine en middelgrote series. En wat betreft de afmetingen van enkele millimeters tot ruim 1 meter”.

Update in de software

Het bedrijf uit Oss wil de medewerkers telkens stappen laten zetten en juist daarom wordt tijd gereserveerd voor bijscholing. Onderdeel daarvan is het op peil houden van (software)kennis. Medewerkers hebben geleerd te programmeren met de software van CNC Consult (HyperMill/HyperCad) en krijgen één keer per maand bezoek van de softwareleverancier. “Heel waardevol, want op het moment dat een update is uitgevoerd, kunnen onze mensen tegen vragen aanlopen.” Voor alle 35 mensen in de werkplaats is er tijdens zo’n bezoek even persoonlijke aandacht, tussen het stellen van specifieke vragen door.

Leerwerktrajecten

Studenten die aan het mbo de beroepsbegeleidende leerweg volgen, mogen bij binnenkomst in het bedrijf zelf aangeven in welke richting ze zijn geïnteresseerd. “Vanaf de start lopen ze met een medewerker mee, waar ze direct terecht kunnen met vragen.” Als erkend leerbedrijf heeft Kusters Precision Parts een medewerker aangewezen die binnen het bedrijf studenten begeleidt, waardoor er altijd iemand is op wie ze kunnen terugvallen. Op een gemiddelde werkdag draaien gemiddeld drie studenten in het bedrijf mee als CNC frezer, CNC draaier of als draad- en zinkvonker.

Jongeren Bedrijvendag Oss

Het kan zomaar zijn dat nieuwe medewerkers eerder kennis hebben gemaakt met de wereld van techniek via één van de initiatieven waarbij Kusters Precision Parts is aangesloten, zoals de Jongeren Bedrijvendag Oss. Op zo’n dag mogen eerste en tweedejaars middelbare scholieren aangeven welke richting in het bedrijfsleven hen het meest aanspreekt. Op basis van die voorkeur nemen ze een kijkje nemen bij één van de 115 deelnemende bedrijven. “Uiteenlopende bedrijven uit de omgeving doen hier aan mee. Op zo’n dag komen drie groepen leerlingen op bezoek die bijvoorbeeld een robot leren programmeren en een rondleiding krijgen door het bedrijf.”.

De Jongeren Bedrijvendag Oss kan worden gezien als een korte kennismaking met verschillende soorten bedrijven in de omgeving. “Voor ons is het heel belangrijk om goede vakmensen op te leiden en hen binnen het bedrijf te krijgen en te houden. Zo’n bedrijvendag helpt hen een richting op het netvlies te krijgen. We laten zien wat ze hier kunnen verwachten en wat we hier doen.” 

Capsule

Sinds kort ondersteunt Kusters Precision Parts ook leerlingen die al weer wat verder in hun schoolcarrière zijn. Als sponsor van het Delft Hyperloop team maken de medewerkers diverse onderdelen voor de ophanging van de Delft Hyperloop Capsule. “De studenten uit Delft doen mee met een competitie tussen universiteiten over de hele wereld. Ze hebben een jaar de tijd een capsule te bedenken, ontwerpen, produceren, assembleren, testen en uiteindelijk in een vacuümbuis van één km een zo hoog mogelijke snelheid te laten bereiken.” De competitie, die is opgezet door Elon Musk, vindt deze zomer plaats in Californië en wil bijdragen aan onderzoek naar een nieuwe duurzame manier van vervoer in plaats van het vliegtuig, de trein, bus of auto.

Techniekdag in Oss

Net als een divers aantal andere bedrijven in de regio is ook Kusters Precision Parts ieder jaar betrokken bij de Techniekdag in Oss. Op de laatste zaterdag van mei komen kinderen en hun ouders naar het bedrijf Spierings Mobile Cranes. Het is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd. Ruijs: “Voorafgaand aan de promotiedag vinden een week lang bezoeken bij bedrijven plaats. Scholen nemen een kijkje in de keuken van bedrijven en horen interessante weetjes over alles wat met techniek te maken heeft. Leerlingen tot maximaal veertien jaar willen we op deze manier interesseren voor de wereld van techniek, want vrij snel na deze leeftijd maken ze op school al een keuze voor een studierichting.”

Stimuleringsfonds Techniek in Oss

Het is bijna vanzelfsprekend dat Kusters Precision Parts ook is aangesloten bij het Stimuleringsfonds Techniek in Oss, waarbij het bedrijfsleven en het onderwijs gezamenlijk techniek promoten. Sterker nog, het was Kusters die het fonds ongeveer 5 jaar geleden lanceerde, ter ere van het veertigjaren bestaan van het bedrijf. “Daarmee willen we een zichtbare verbetering aanbrengen in het aantal jongeren dat kiest voor techniek.” Het Techniek Promo Lokaal dat is ingericht op een middelbare school is een groot succes en wordt wekelijks bezocht door vele basisschool leerlingen. 

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over KUSTERS PRECISION PARTS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!