Jos Hakkennes: ‘De kracht van rest moet beter worden benut’

Op donderdag 22 november aanstaande organiseert de Grow Campus uit ’s-Hertogenbosch het Food and the City Businessevent. Jos Hakkennes is één van de keynotesprekers tijdens dit evenement en vertelt over de kracht van reststromen binnen circulaire stadslandbouw.

Jos Hakkennes: ‘De kracht van rest moet beter worden benut’

Op de vijfde etage van flatgebouw ’t Veem produceert Hakkennes, met zijn bedrijf Duurzame Kost, groente, fruit en vis op duurzame wijze in aquaponicssystemen.

Noodzaak voor verandering

Wat Hakkennes drijft, is simpelweg de noodzaak voor verandering. Hij legt de feiten meteen op tafel: “In de periode dat ik op de aarde rondloop is de wereldbevolking meer dan verdubbeld. De verwachting is dat deze doorgroeit tot zo’n 9,7 miljard in 2030. 70% van die mensen zal in de stad gaan wonen. Hoe gaan zij zichzelf van voedsel voorzien?”

Van intensieve veehouderij naar gehandicaptenzorg

Zijn loopbaan begon hij in de agrarische sector, waar hij na zijn afstuderen bij de CAH in Dronten als verkoper en adviseur voor de intensieve veehouderij aan de slag ging. Na zo’n 15 jaar kreeg hij steeds meer bedenkingen bij het voedselsysteem. Het voelde niet meer goed dus maakte hij de overstap naar de gehandicaptenzorg. Daar richtte hij zich vanaf het begin op het thema ‘werk’.

Lineaire systemen

Onverwacht vielen hem parallellen tussen de zorg en de agrarische sector op: “In beide sectoren wordt gewerkt vanuit een lineair systeem, dat zich richt is op de grote massa,” stelt Hakkennes. “De ‘rest’, die vaak heel waardevol is, heeft echter geen bestemming en wordt verspild. In de agrarische sector gaat het om grondstoffen en bruikbare reststromen. In de zorg gaat het om talent, dat buiten de kaders van het systeem valt.”

Meedraaien in de maatschappij

Juist de ‘kracht van de rest’ zou volgens Hakkennes beter benut moeten worden in ons huidige systeem. We moeten afstappen van het lineaire denken, in plaats daarvan moet de cirkel rond gemaakt worden. Alles en iedereen heeft daarin zijn plaats: “Voor mensen met een beperking is het geweldig als ze gewoon kunnen meedraaien in de maatschappij. Als ze werken voelen ze zich waardevol en zitten ze beter in hun vel. Op hun beurt profiteren werkgevers daar ook van.”

Sociale onderneming

Zijn overtuigingen brachten Hakkennes ertoe zijn eigen sociale onderneming op te zetten. Uiteraard gestoeld op een circulaire aanpak: “Bij Duurzame Kost wordt duurzaam voedsel geproduceerd door mensen die hun plek niet kunnen vinden op de huidige arbeidsmarkt.” Hoe dat werkt? Dat hoor je op 22 november in Hakkennes’ keynote ‘Hoe circulair kan Stadslandbouw zijn?’ op het Food and the City event in Den Bosch. Meld je vandaag nog aan om verzekerd te zijn van een plek.

Meer informatie over Grow Campus :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!