Klimaatbeheersing met een optimaal rendement

  • Technologie

Delta Technics Engineering is 40 jaar geleden begonnen met de in- en verkoop van koelers voor koelcellen en vriescellen. In de loop der tijd heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot dé projectpartner bij koel-, vries en warmteoplossingen.

Klimaatbeheersing met een optimaal rendement

Juist als het niet standaard moet, en maatwerk is vereist, komt Delta Technics in beeld. “Meedenken zit in ons DNA”, zegt sales engineer Will Greveling.

Delta Technics levert zowel de koelunits als de bijbehorende regelsystemen, die het bedrijf volledig samengebouwd én in hoofdcomponenten levert voor de koeltechniek. De productrange bestaat uit condensors, verdampers, gevinde warmtewisselaars, koelmachines en regeltechniek. Zo’n gevinde wisselaar, feitelijk een koelblok, is in veel installaties te vinden en vooral in luchtbehandelingskasten. In een koelblok wordt vaak een koudemiddel verdampt. Tijdens het verdampingsproces wordt warmte uit de omgeving onttrokken en zo wordt de ruimte afgekoelt. Er zijn tevens warmtewisselaar die met water als koudedrager werken. “Alles is natuurkunde, wat dat betreft”, vat Greveling het samen. “Maar om dat op de juiste manier toe te passen, dat vraagt kennis en kunde. Die hebben wij als geen ander in huis.”

Eigen fabriek in Portugal

De producten vinden afzet binnen geheel Europa; zowel in Nederland maar ook in Duitsland, België, Israel en het Verenigd Koninkrijk. Via de koeltechnische installateurs bereiken de producten en diensten van Delta Technics tal van kwekers, supermarkten en industriële koelhuizen. Greveling: “We zijn vooral onderscheidend in maatwerk en klantspecifieke systemen.” Dat alles geleverd vanuit de fabriek in Portugal, waartoe Delta Technics exclusief toegang heeft. “Geproduceerd volgens de hoogste standaarden en naar onze wens en normeen met de juiste maatvoering.” De regeltechniek, die Delta Technics levert, wordt eveneens breed toegepast: van regelkast tot luchtbehandeling en temperatuur beheerssystemen. Wanneer de installatie eenmaal is geleverd, blijft Delta Technics vervolgens in beeld. “Het onderhoud verricht de installateur zelf, wij kunnen op afstand online met de klant meekijken en eventueel, op verzoek, bijsturen.”

Koppelkansen warmte- en koeltechniek

Koel- en warmtetechniek komen meer en meer bij elkaar, constateert Greveling. “Vanuit de koeltechniek ontstaat vooral de vraag naar levering van restwarmte”, merkt hij op. “Waarbij we restwarmte van de koelmachines wat verder opwerken tot nóg hogere temperaturen, zodat deze bruikbaar wordt voor bijvoorbeeld voor het schoonmaken van een slagerij.” Die techniek is niet nieuw; “Maar wordt wel meer en meer toegepast met de insteek: hoe kunnen we uit de benutte energie het grootst mogelijke rendement halen? En het beste hergebruiken.”

Circulair en duurzaam

Kortom: circulair denken en duurzaam omgaan met energie. “Daar spelen we zeker op in, dat kan ook niet anders in deze tijd. Delta Technics brengt de verschillende technieken dichter bij elkaar.” Met name in het goed afstellen van de installaties is in dat opzicht winst te halen. “Tegenwoordig zit er veel digitale techniek in regelinstallaties en daarmee is veel nauwkeuriger de temperatuur op verschillende plaatsen in de installatie te meten en reguleren.” Zo ontstaat een zelflerend systeem, waarbij pieken in warmteproductie beter worden benut en het systeem aangeeft: dan moeten we dat-en-dat doen onder die omstandigheden.” Hierdoor is het mogelijk de installatie optimaal te laten draaien met zo min mogelijk energie.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over DELTA TECHNICS ENGINEERING B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!