Kreeft bouwt eigen pand in Ede volledig energieneutraal

  • Bouw

De afgelopen jaren groeide Bouwbedrijf Kreeft flink uit haar jasje. Na een aantal verbouwingen was het tijd voor een nieuw en ruimer pand. Zo’n 500 meter verderop, op industrieterrein De Heestereng, kocht het Edese bouwbedrijf grond.

Kreeft bouwt eigen pand in Ede volledig energieneutraal

Een prachtige zichtlocatie op de overgang van de A12 naar de A30. In een periode van 11 maanden is er een energieneutraal pand gerealiseerd. Het pand voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor hebben zij het BREEAM-NL Outstanding certificaat ontvangen. Het pand is een ware showcase op gebied van duurzaamheid en circulariteit voor opdrachtgevers, onderwijsinstellingen en andere bouwbedrijven.

Innoveren doe je samen

Innovatie zit in het bloed bij Bouwbedrijf Kreeft. Zij deden eerder al mee aan innovatietrajecten en een circulaire economy challenge. Dirk Jan van de Brink, algemeen directeur Bouwbedrijf Kreeft: “We doen veel onderzoek samen met andere ondernemers uit de regio. We delen de resultaten, zodat we van elkaar kunnen leren, want innoveren doe je niet alleen. We wilden vooral veel leren van het proces van onze eigen nieuwbouw. De circulaire mogelijkheden hebben we per onderdeel en bouwlaag onderzocht en zoveel mogelijk toegepast.

Circulaire menukaart

Over ieder onderdeel dat is gebruikt in dit nieuwe pand is nagedacht. Van den Brink: “We hebben continue afwegingen gemaakt: Kunnen we bestaand materiaal hergebruiken? Kunnen we dit onderdeel in de toekomst demonteren én hergebruiken? Hoe worden de grondstoffen of materialen geproduceerd? Hoeveel CO2 komt daarbij vrij? Is er een circulair alternatief en welke extra investering moet je daarvoor maken? Op die manier hebben we een circulaire menukaart samengesteld. Hiermee kunnen we opdrachtgevers laten zien welke circulaire alternatieven er in de markt zijn en of we ze al toe kunnen passen.”

Gebouw in aabouw

Circulaire alternatieven

De gevelconstructie van het kantoor is uitgevoerd met Strobox panelen. Houtskeletbouw wanden met stro gevuld en ecologische plaatmaterialen en lijm. De keramische tegels als gevelafwerking van het kantoor is opgebouwd uit een volledig losmaakbare en dus her te gebruiken constructie. Ook is voor de staalconstructie van het pand onbehandeld (circulair) staal toegepast. Geen poedercoating betekent minder CO2 uitstoot en je hoeft het staal ook niet meer te stralen bij hergebruik, nog meer CO2 reductie. Andere voorbeelden zijn de hergebruikte klinkerbestrating in de entree en op het dakterras, demontabele entresolvloeren in de werkplaats, hergebruik van bestaand kantoormeubilair, cradle to cradle vloerbedekking en sauswerk, etc.. In het ontwerp was eigenlijk een dubbele elektrische schuifdeur getekend, maar door deze niet toe te passen en te vervangen voor een handmatige draaideur besparen we ook het gebruik van energie. Zo zie je dat de winst in kleine dingen kan zitten en de mindset het eerste is wat zal moeten veranderen.

Circulair bouwen is een verandering van je mindset

Duurzaamheid is niet alleen maar zonnepanelen op je dak leggen en gasloos bouwen. Circulair bouwen en innovatie moeten door het hele bedrijf verweven zijn. Het zit in het hele proces van ‘hoeveel transportbewegingen maak je in je logistiek’ tot en met ‘hoe ga je om met je beplanting en ecologie’. Daar is de circulaire daktuin nog een mooi voorbeeld van, waar Bouwbedrijf Kreeft een innovatie credit van BREAAM voor kreeg.

Lokale partners

Samenwerking is wel het credo, vertelt Van den Brink. “We werken al decennia lang samen met lokale leveranciers en onderaannemers. Ook onze opdrachtgevers zijn gevestigd in een straal van een half uur rijden. Niet alleen vanuit duurzaamheid, maar het draagt er wel aan bij. Het welzijn van de medewerkers is ook een duurzaamheidsgedachte”. Daarnaast is de communicatie en daardoor ook de samenwerking met partijen, waar al jarenlang een relatie mee is, veel beter. Een éénmalig probleem los je samen veel makkelijker op als je weet dat je morgen samen weer voor de volgende uitdaging staat.

Onderwijs

Het nieuwe pand is niet alleen een showcase voor opdrachtgevers en andere bouwbedrijven, maar zeker ook voor het onderwijs. “We delen graag onze kennis. We geven gastlessen en rondleidingen en we hebben altijd stagiaires van o.a. Technova, HAN, Rijn IJssel College, Meerwaarde en Hoornbeeck College in huis. We brengen onze kennis en vakmanschap over aan onze stagiaires zodat zij de theorie in praktijk kunnen brengen. Zo worden ze klaargestoomd als echte vakmannen- en vrouwen.

Medio april 2020 verhuisde Bouwbedrijf Kreeft naar het nieuwe energie neutrale pand. Vanwege de Corona pandemie kon de feestelijke opening helaas niet doorgaan, maar geïnteresseerden mogen altijd een afspraak maken voor een bezoek aan dit moderne en duurzame pand. 

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over KREEFT B.V., BOUWBEDRIJF:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!