Leer zelf smeden bij Mondra Opleidingen

  • Bouw

Heb je altijd al een opleiding smeden willen volgen? Grijp dan nu je kans en meld je aan voor de opleiding Smeden bij Mondra Opleidingen. Smederij Cornelis Pronk in het Gelderse Andelst is één van de weinige plekken in Nederland waar mensen een opleiding smeden kunnen volgen.

‘Toen ik zo’n  25 jaar geleden een smederij opstartte, was er in Nederland al geen opleiding meer voor smeden’, vertelt Cees Pronk. ‘Daarom hebben wij na overleg met diverse branchegroepen en verenigingen Mondra Opleidingen opgericht.’ Mondra Opleidingen is een CRKBO geaccrediteerd opleidingscentrum en is sinds enkele jaren onder “Smeden in Andelst” bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Basistechnieken smeden ( Smeden 1)

‘Iedereen die geïnteresseerd is in het  smeden, kan zich aanmelden voor de opleiding smeden 1. Hiervoor is geen specifieke vooropleiding vereist’, legt Janny Huisman uit. ‘Tijdens  Smeden 1, die vier weekenden ( 8 dagen) duurt, leren deelnemers de basistechnieken smeden, materialenkennis, bouwstijl herkenning en schetsmatig tekenen voor smeden. Zij krijgen uitvoerig uitleg over het omgaan met het smidsvuur, de gereedschappen en het smeden van puntjes aan rond en vierkant materiaal, doorhakken en kloven, scherpe hoeken smeden en het maken van gaten. De opleiding Smeden 1 start op 12 januari 2019. In de lessen willen wij de deelnemers zodanig opleiden dat zij na afronding van de totale opleiding die bestaat uit smeden 1, smeden 2 en smeden 3 zelfstandig smeed werkzaamheden kunnen uitvoeren.’

opleiding smeden

Workshop

Voor belangstellenden die geïnteresseerd zijn in een opleiding smeden, is het ook mogelijk om een workshop of masterclass te volgen. Zo was Smederij Cornelis Pronk in september bijvoorbeeld nog actief betrokken bij de masterclass 'Making and Metal'. Tijdens de reguliere 1-daagse workshop smeden komen verschillende smeedtechnieken aan bod en aan het einde van de dag gaan de deelnemers naar huis met een zelf gesmede haardpook, waarin een tordering en een aantal andere smeedtechnieken zijn verwerkt. Tijdens deze workshop worden veiligheidsmiddelen, zoals schort, veiligheidsbril en eventueel handschoenen ter beschikking gesteld. Voor teambuilding is deze workshop ook zeer geschikt.

studie smeden

Smeden met kinderen

Ook aan kinderen biedt Mondra Opleidingen volop de gelegenheid om kennis te maken met het smeden. ‘Eind oktober waren wij aanwezig in Archeon, waar kinderen konden deelnemen aan het “Smeedweekend” en zelf een sleutelhanger konden smeden. Verder verzorgen wij ook het Project “Wijzer met IJzer”. Dit Project is bedoeld om kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar tijdens één dagdeel kennis te laten maken met de verschillende metaalbewerkingstechnieken in de ruimste zin van het woord. Zij leren in deze dagen niet alleen ijzer te smeden, maar ook bronsgieten en aluminiumbewerken. Wij hopen op die manier jongeren te interesseren voor de Metaalbranche, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’

Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over Mondra Opleidingen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!