Leisure in de regio: samen werken aan hospitality

  • Toerisme & Recreatie

Er was volop kruisbestuiving tijdens het tafelgesprek ‘leisure en business’ op Regio in Bedrijf Connect. Nederland mag wel wat gastvrijer worden, vonden de deelnemers.

Leisure in de regio: samen werken aan hospitality

Leisure en business, plezier en zaken: dat is een mooie combinatie. En op welke plek kun je daar beter over praten dan in het prachtige historische gebouw van conferentieoord Bovendonk in Hoeven. Daar was de tweede editie van het netwerkevent Regio in Bedrijf Connect.

Bovendonk laat zelf al zien dat leisure en business elkaar versterken. “We zaten eerder vooral aan de business-kant, maar we voegen daar steeds meer leisure aan toe. We trekken steeds meer particuliere groepen”, trapt Tim Berendsen van Bovendonk af.

“Tegelijkertijd voegen we zo aan onze dienstverlening voor de zakelijke markt ook plezier en entertainment toe. Je kunt hier prachtig wandelen, en er wordt ook steeds vaker gegeten.” Berendsen is lid van de directie van Bovendonk, en zit het tafelgesprek over leisure en business voor.

Leisure en business gaan samen

Jan Vermeulen van Fortados laat zien dat leisure ook te combineren is met een hele andere activiteit. Fortados slaat kostbaarheden op. “Onder andere sieraden en horloges, maar bijvoorbeeld ook data. We zitten in een voormalig gebouw van de Nederlandse bank.” Fortados heeft daarnaast twaalf vergaderzalen, die bedrijven kunnen boeken.

“We willen nu leisure binnenbrengen in ons concept”, zegt Vermeulen. “Voor de Rabobank organiseren we binnenkort een escape-route, waarbij medewerkers de kluis mogen proberen te kraken. Dat gaat ze niet lukken”, verzekert hij. Ook voor gebruikers van de safeloketten moet een bezoek aan Fortados een beleving zijn, waarbij ze gastvrij worden ontvangen en meegenomen. “Onze customer journey moet een van de beste zijn.”

Hospitality moet beter

Natuurlijk valt er nog wat te verbeteren in Nederland. “Hospitality, daar zijn wij niet goed in, toch?”, gooit André van Veen in de groep. Hij is directeur van het Bredase Cingel College, met mbo-opleidingen in onder andere toerisme en horeca. “Koken dat kunnen we inmiddels, maar hospitality, dat moeten we echt op een hoger niveau brengen.”

Van Veen doelt niet alleen op vakantieparken, hotels en horeca. De hele maatschappij mag wel wat gastvrijer zijn. “Neem een bank. Ik heb daar mijn geld liggen. Dan is het fijn als ze er mijn naam kennen en vriendelijk tegen me zijn, in plaats van dat ze me commentaar geven omdat ik een handtekening verkeerd heb gezet.”

Hij pleit voor een tegenhanger van de culinaire topopleiding van de Cas Spijkers Academie, maar dan op het gebied van gastvrijheid. De tafeldeelnemers zien er wel wat in. “Bij een receptie moet iemand zich al meteen welkom voelen”, zegt Maarten Mulder van de gemeente Moerdijk.

Zorg- en leisure

Ook Stephan Koelemans van Fitland XL Helmond is het uit het hart gegrepen. “Hospitality is een maatschappelijke uitdaging.” Aan Fitland zal het niet liggen. In de XL-locaties combineert het bedrijf onder andere zorg- en leisurehotels op één locatie, samen met uitgebreide vergader-, wellness-, sportfaciliteiten.

“In ons zorghotel is de quality of life hoger. Wij geloven erin dat mensen zich daardoor beter voelen. We zien ook dat ze sneller herstellen dan in het ziekenhuis”, zegt Koelemans. “Voor familie is het ook leuker om op bezoek te komen, omdat je bijvoorbeeld lekker in ons restaurant kunt brunchen.”

Veelzijdige regio

De regio heeft meer te bieden op vrijetijds-gebied. Bart Baartmans noemt onder andere Indoor Skydive Roosendaal, een van de vestigingen van de SIS Leisure Group waar hij werkt. “Het is de enige windtunnel van Nederland en Vlaanderen.” Het sluizencomplex bij Terneuzen zet zichzelf bij toeristen op de kaart als Portaal van Vlaanderen. Deelnemer Henk Siersema werkt daaraan als ambassadeur.

De gemeente Valkenswaard, vertegenwoordigd door Marco Faas, heeft een wereldberoemde paardenboulevard, waar Bruce Springsteen regelmatig naar zijn paardrijdende dochter komt kijken. En de gemeente Moerdijk heeft de vesting Willemstad.

Samenwerken aan stages

Onderwijsman Van Veen maakt zich hard voor innigere samenwerking met het bedrijfsleven op het gebied van stages. Hij daagt zijn tafelgenoten uit om te komen praten. “Wij geloven in duurzame relaties. We bieden onze studenten bijvoorbeeld graag de garantie dat ze bij drie verschillende hotels stage kunnen lopen. Als we dat verdelen over drie jaar, kunnen we bedrijven de continuïteit bieden dat ze het hele jaar stagiaires van ons hebben.”

“Wij staan zeker open voor meer stages”, reageert Berendsen van locatie Bovendonk. “Nu komt er af en toe een stagiair van jullie bij ons, omdat hij hier in de buurt woont. Wij zouden dat wel structureler willen maken, want we hebben goede ervaringen.”

De belangrijkste conclusie aan tafel: een sterke leisure en business-sector staat of valt met goede samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheden. Ze zijn er deze middag allemaal bij, dus dat komt goed uit. De uitgewisselde visitekaartjes blijven waarschijnlijk niet ongebruikt in de jaszak.

Auteur: Marten van de Wier

Video bij artikel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!