Ligt er straks een floating farm in de IJssel?

In de Rotterdamse haven ligt sinds vorig jaar de eerste drijvende boerderij ter wereld. High tech, zelfvoorzienend en misschien wel dé oplossing voor voedselproductie in grote steden. Ligt de tweede Floating Farm straks in de IJssel bij Zutphen of Deventer?

Ligt er straks een floating farm in de IJssel?

Als het aan Albert Hoekerswever ligt wel. ‘Maar of het realistisch is…?’ Hoekerswever komt van oorsprong uit Zutphen en werkte mee aan een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van Floating Farms in de IJsselstreek in opdracht van Cleantech Regio. ‘De interesse van verschillende partijen is er, geschikte locaties zijn er ook. Met de haalbaarheidsstudie is een eerste verkennende stap gezet. Er moet nu een onafhankelijke partij opstaan die zegt: ‘ik ga de kar trekken’. Dan kunnen vervolgstappen gezet worden.’

High tech boerderij

Floating Farm in Rotterdam is een drijvende high tech boerderij met 35 melkkoeien. De koeien worden onder meer gevoerd met lokale restproducten zoals gras uit het Feijenoordstadion, Natuurmonumenten en bierborstel van lokale brouwerijen. Een melkrobot melkt de koeien en een mestrobot zuigt continue alle mest op. Daarvan wordt een deel terplekke weer hergebruikt. Regenwater voor de koeien wordt opgevangen op het dak en gezuiverd en naast de boerderij drijft een installatie met zonnecellen die voorziet in energie. Rotterdammers kunnen er dagverse zuivelproducten kopen die terplekke zijn verwerkt en ook horecabedrijven, Picnic, cateraars en bedrijfskantines nemen er af. Kortom: dierenwelzijn, circulariteit, energietransitie en een korte voedselketen: het komt er allemaal samen.

Lees hier het complete artikel.

Meer informatie over Cleantech Regio:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!