Logistiek vangnet in coronatijd

  • Logistiek & Vervoer

Het nieuwe warehouse van Spierings Smart Logistics in ‘s Hertogenbosch was nog maar amper in gebruik genomen, toen Europa getroffen werd door de corona-uitbraak. Terwijl voor sommige klanten waar Spierings Smart Logistics de logistiek voor verzorgt, de volumes tijdelijk terugvielen, deed zich op een ander vlak onverwacht extra business voor.

Logistiek vangnet in coronatijd

Het bleek dé lakmoesproef te zijn voor het Dock&Go concept, waarbij containers uiterst efficiënt met een reach stacker vanaf de containerterminal voor de geautomatiseerde dockdeuren van het gloednieuwe warehouse worden geplaatst en razendsnel worden gelost/geladen. In aantallen die directeur Frank Bruurs van tevoren nooit had kunnen bedenken.
“In een tijdspanne van slechts enkele weken hebben wij, in goede samenwerking met containerterminal BCTN, automotive goederen uit honderden rederijcontainers omgeladen naar eigen (huur)containers”, vertelt Bruurs. De Belgische fabriek van deze Japanse automotive fabrikant ging, vanwege corona, dicht. Ondertussen bleven de containers met onderdelen aankomen in de Rotterdamse haven. Als deze rederijcontainers niet binnen een afgesproken aantal dagen leeg terug worden ingeleverd, dan worden er kosten (demurrage en detention) in rekening gebracht. Dit kan flink in de papieren lopen.

Aanzienlijke kostenbesparing

BCTN en Spierings sloegen de handen ineen en kwamen in een kort tijdsbestek met een oplossing, die de autofabrikant een aanzienlijke kostenbesparing opleverde. De containers kwamen via de binnenvaart van Rotterdam naar ’s Hertogenbosch. Daar werden ze, soms zelfs direct vanaf het schip, door een reach stacker opgepakt en één voor één van de speciale dockdeuren geplaatst. Voor de dockdeur ernaast stond een lege eigen container van dezelfde grootte. De goederen uit de rederijcontainer werden gelost en opnieuw geladen in de andere, veel minder dure, huurcontainer. Spierings zorgde voor de benodigde douane-administratie en de huurcontainers werden opgeslagen op het BCTN terrein, totdat de fabriek in België de producten weer kon ontvangen. Ook los van de coronaperikelen is het omladen van producten naar een huurcontainer een ideale oplossing voor klanten die de goederen nog niet meteen nodig hebben.

Spierings Smart Logistics

Met vlag en wimpel geslaagd

“Het was geweldig om te zien dat in de praktijk alles meteen liep zoals het moest lopen”, vertelt Frank Bruurs. “Door de unieke ligging van ons warehouse, direct grenzend aan de containerterminal, hoeven er geen trucks gebruikt te worden om containers voor onze speciale docks neer te zetten. De aan- en afvoer van containers ging razendsnel. En ook de nieuwe technische snufjes bij de dockdeuren, zoals de sleeves en airbags die automatisch om de container heen vouwen, werkten meteen perfect. Dit was voor ons echt de ultieme test voor het snel kunnen verwerken van grote containervolumes. In de toekomst zullen we dit verder gaan vormgeven in het Dock&Go concept”, aldus een enthousiaste ondernemer.

Auteur: Dianne Huijskens

Meer informatie over SPIERINGS SMART LOGISTICS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!