Meegroeien met de toekomst en je klanten

  • Industrie

Heurkens & van Veluw is al vele jaren een grote naam in RVS plaat- en constructiewerk en framebouw. Toch moeten onder meer afnemers er aan gaan wennen dat die naam verdwijnt. Het bedrijf is al onderdeel van Dumaco en gaat in de loop van het eerste kwartaal van 2020 ook zo heten.

Meegroeien met de toekomst en je klanten

Natuurlijk blijven de redenen waarop dit bedrijf zo gerenommeerd raakte allemaal bestaan. Dumaco Oss, zo wordt de vestiging straks aangeduid, blijft hét adres voor hoogwaardige plaatbewerking, framebouw en constructiewerk. Plant manager Jorg Blankers: “We zullen ook vooral ons eigen verzorgingsgebied blijven bedienen, in een straal van zo’n driehonderd kilometer rondom. We hebben, naast natuurlijk veel opdrachtgevers in Nederland, tevens de nodige Belgische en Duitse klanten. De kwaliteit en levertijden die men van ons gewend is blijven eveneens op het bekende hoge niveau.”

Maatwerk 2.0

Het bedrijf is vooral een dienstverlener, legt de manager uit. “We produceren eigenlijk halffabricaten, geheel volgens de wensen en specificatie van onze opdrachtgevers. Dat zijn meestal machinebouwers die apparaten en onderdelen vervaardigen voor industriële toepassingen. Zij leveren vaak weer wereldwijd dus ook de hier gemaakte producten komen overal terecht.” Dat veel grote namen uit de sector hier hun bestellingen doen, heeft alles te maken met het aanwezige vakmanschap en de vele mogelijkheden. Lang niet overal kunnen grote RVS-platen tot wel zes meter bewerkt worden. Tevens is er alle techniek maar ook kennis om heel minuscuul en nauwkeurig te werk te gaan. “Het is high-mix, low-volume productie”, legt Jorg uit. “Altijd maatwerk natuurlijk en geheel volgens de door klanten aangeleverde specificaties, al hebben we ook eigen engineering in huis natuurlijk.” Hij vertelt dat voor één klant zo’n achtduizend items per jaar geproduceerd worden, terwijl het om 2000 verschillende onderdelen gaat. “We maken dan dus ieder onderdeel gemiddeld vier keer per jaar en ook pas als het besteld wordt.”

Het vakmanschap en het tijdig leveren zijn arbeidsintensieve processen. Er werken maar liefst honderdveertig mensen hier, verdeeld over een aantal teams. Jorg: “Toch houden we de lijnen met onze klanten kort. We hebben de specialismen verdeeld in vier takken van sport: Parts, Projecten, Repeat Parts en Innovaties. Binnen die teams onderhouden vaste mensen contact met opdrachtgevers en zo kunnen we optimale kwaliteit alsmede leversnelheden garanderen.”

Zeer geavanceerd

Naast in mensen en knowhow is -en wordt- veel geïnvesteerd in vernieuwende techniek. Recente aanwinsten zijn de LVD Kantbank met Toolcenter. Voor de leek: een kantbank is de machine waarmee plaatwerk wordt gebogen en gevouwen, in vaktermen kanten genoemd. LVD is een merk en volgens onze gesprekspartner ‘de Mercedes onder de kantbanken’.

“Dit is high end techniek”, aldus Blankers. “Geheel gedigitaliseerd en deels zelfs gerobotiseerd. Op traditionele systemen moeten steeds, voor iedere nieuwe bewerking, gereedschappen handmatig worden gewisseld. Nu doet het toolcenter dat zelf.” Dit verkort de steltijd enorm en bewerkingen zijn vooraf te programmeren. Niet alleen kiest het systeem zelf de juiste gereedschappen, het controleert tevens de bewerkingen volgens de ingevoerde normeringen met een ingebouwde laser. “We hebben volgend jaar in totaal veertien kantbanken, waarvan er dan vier zo werken”, klinkt het trots. Dumaco Oss, nu nog Heurkens & van Veluw, is klaar voor de toekomst.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over HEURKENS & VAN VELUW B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!