Meer werk verrichten met hetzelfde aantal mensen: Automatisering in de transport

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: MobiCoach

De arbeidsmarkt is altijd in beweging en dat geldt zeker voor logistiek en transport. Al enige tijd is er sprake van een chauffeurstekort. Maar ook bij personeel wat op kantoor werkzaam is, zijn belangrijke veranderingen gaande.

Meer werk verrichten met hetzelfde aantal mensen: Automatisering in de transport

Een partij in automatisering sluit hier nauw op aan en brengt wijzigingen aan die de huidige situatie op de arbeidsmarkt reflecteert. Als leverancier van fleet management systemen begeeft MobiCoach zich op hetzelfde spanningsvlak.

Automatisering

Waar chauffeurs voorheen tijd kwijt waren met het verrichten van simpele handelingen, kan een correct geïmplementeerd fleet management systeem hen aanzienlijk tijd besparen. Denk hierbij aan efficiënte navigatie van klant A naar B of het doorgeven van een huidige positie. Maar ook het op afstand monitoren van motormanagement in plaats van dat de chauffeur verantwoordelijk wordt gehouden voor dit gedeelte van het onderhoud van de vrachtwagen. Waar een chauffeur voorheen acht klanten per dag aan kon doen, bezoekt hij er na automatisering misschien tien.

Fleet management als oplossing voor een chauffeurstekort

In het kader van bedrijfsefficiëntie vertelt Harry Breukelman van Compass Transport uit Hardenberg: “We staan op dit moment op het punt om over te stappen op volledig papierloos transport. MobiCoach maakt dit, samen met onze TMS [transport management systeem] leverancier, mogelijk. Voor de chauffeur betekent dit gemak (geen papieren rompslomp meer) en aanmerkelijk minder kans op fouten. Tevens kunnen onze klanten de zendingen live volgen.” De combinatie van het digitaal aftekenen van orders en het realtime track en trace van voertuigen zorgt voor een tijdsbesparing bij zowel de chauffeur zelf als bij de klant. Het verhoogde gebruiksgemak zorgt uiteindelijk voor een doelgerichte manier van werken. Waar een tekort aan chauffeurs op de arbeidsmarkt voor problemen zorgt, biedt fleet management een oplossing.

Een enorme verlichting op kantoor

“Maar de grootste besparing halen we op kantooruren: Geen ritmappen meer samenvoegen en geen vrachtbrieven meer scannen.” vervolgt Harry. “Tevens houdt de chauffeur de palletadministratie bij op zijn mobiele boordcomputer. Ook dit betekent een enorme verlichting op kantoor!” Door een directe inzage in allerlei gegevens is er voor planners of ander administratief personeel meer werk mogelijk in minder tijd zonder een verhoging van de werkdruk. Tijdrovende en vaak nietszeggende taakjes kunnen door automatisering uit handen worden genomen waardoor personeel hun aandacht kan concentreren op zaken die er meer toe doen.

Diensteneconomie

Zo stelt fleet management aan de andere kant meer informatie beschikbaar ter analyse en ter eventuele verdere verbetering van het werkproces. Waar een medewerker tijd over heeft omdat hij geen vrachtbrieven meer hoeft in te scannen, volgt mogelijkerwijs een analyse op ritniveau die op haar beurt weer meer tijdsbesparing aan de kant van de chauffeur teweeg brengt. Hiermee stijgt de vraag op de arbeidsmarkt naar personeel die om weet te gaan met de vele data die dagelijks binnenstroomt en beïnvloedt ook fleet management zodoende de arbeidsmarkt: Nederland is een diensteneconomie en automatisering van allerlei werkprocessen is daar een belangrijke drijfveer voor.

Benieuwd wat fleet management voor uw bedrijfsefficiëntie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met MobiCoach via info@mobicoach.nl.

Meer informatie over MOBICOACH B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!