‘Melding onveilige situatie’ voor een duurzame en vitale toekomst

  • Bouw

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

‘Melding onveilige situatie’ voor een duurzame en vitale toekomst

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is de melding onveilige situatie.

Eertijds op de lagere school leerden we spreekwoorden en gezegden. Veel daarvan waren ons toen nietszeggend en we hadden ook nog niet het vermogen om hier goed over door te denken. Nu we dit vermogen wel hebben kunnen we deze gebruiken om hetgeen waarover het gaat snel en begrijpelijk uit te leggen. ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ was een van deze spreekwoorden. Een mooie uitleg van dit spreekwoord is: door een kleine fout kunnen gemakkelijk erg nare ongelukken gebeuren. Het kleine hoekje kan in deze een onveilige situatie of handeling zijn.
De ongevallenpiramide leert ons dat als het aantal onveilige situaties en handelingen verminderd worden, dat dan het aantal (bijna)ongevallen al dan niet met (ernstig) letsel of dodelijke ongevallen ook zal verminderen. Het is dus zaak grip te krijgen op onveilige situaties en handelingen. Dit moet beleid zijn. Natuurlijk is dit makkelijker gedaan dan gezegd. Er wordt een beroep gedaan op het gedrag van de mensen en de cultuur van het bedrijf. En dat is soms best lastig.

Hoe gaat dat bij ons: wij proberen ons open te stellen als werkgever. Wij vinden dat over veiligheid alles gezegd en gevraagd mag worden. Een domme vraag bestaat eenvoudig weg niet. Elke vraag zal serieus in overweging genomen worden.
Als ik een veiligheidsinstructie geef dan zeg ik altijd ‘werk veilig of werk niet’. Doe niets wat jezelf niet veilig vindt, wat je niet vertrouwd of waarvan je denkt ‘eh….kan dat wel’. Als je zo’n situatie tegenkomt dan stop je direct met je werk en neem je contact op met je direct leidinggevende om overleg te plegen. Vind je daarna nog steeds dat wat je moet doen niet veilig genoeg is, dan neem je contact op met de KAM-coördinator of met de directie. Dit is absoluut geen probleem leg ik altijd uit.
Daarnaast maken wij het onze mensen makkelijk om een onveilige situatie te melden. Hiervoor hebben we een APP ontwikkeld. Bij de melding kan een foto toegevoegd worden. Deze melding komt direct binnen bij de KAM-coördinator en deze kan aan de slag om de onveilige situatie op te heffen.

De melding onveilige situatie is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes is één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.

Auteur: Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Bron: Roofs, juli 2018

Meer informatie over JANSSEN B.V., GEBR.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!