Membraanproductie gestart bij Fujifilm in Tilburg

  • Industrie
  • Bron: Fujifilm

Vorige week is Fujifilm Manufacturing Europe B.V. in Tilburg officieel van start gegaan met de nieuwe productielijn voor membranen.

Membraanproductie gestart bij Fujifilm in Tilburg

De heer S. Nakajima, President en COO FUJIFILM Holdings Corporation opende de nieuwe productielijn samen met Japanse ambassadeur Tsuji, Commissaris van de Koning Van de Donk en President van FUJIFILM Manufacturing Europe B.V. Peter Struik. Met deze opening is een nieuwe stap gezet in de tweeëndertigjarige geschiedenis van Fujifilm in Tilburg. Een membraan is een fijn filter dat bijvoorbeeld gas of water kan zuiveren. Voor Fujifilm zijn membranen een nieuw product en eveneens een geheel nieuwe markt.

Innovatie

De ceremonie stond geheel in het teken van innovatie. In de innovatie dome werden de bezoekers meegenomen door de transitie van Fujifilm, de omslag van alleen fotografische producten naar de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Kenmerkend in de transitie was de sluiting van de fotorolletjesfabriek in 2006. Met name door de opkomst van de digitalisering besloot Fujifilm om zich ook te richten op het ontwikkelen van alternatieve producten. Het bedrijf gebruikt hierbij de kennis en ervaring die is opgedaan bij de productie van fotopapier, fotorolletjes en offsetplaten. Bij al deze producten wordt een dunne laag coating aangebracht op een drager, een techniek die Fujifilm voortzet bij de productie van membranen.

Membranen

Fujifilm heeft de afgelopen jaren een nieuw technologie platform ontwikkeld, waarbij meerdere typen membraan kunnen worden geproduceerd voor water- en gasscheidingen. De nieuwe productielijn produceert membranen onder andere geschikt voor gasscheiding. De gecoate membranen worden opgerold en verwerkt in modules. De klant gebruikt de gasseparatiemodules in gasvelden om gassen van elkaar te scheiden. Een voorbeeld van de toepassing van Fujifilm modules is om aardgassen te zuiveren van CO2.

Het ontwikkelde technologie platform is ook geschikt voor het produceren van zogenaamde ion exchange membranen. Dit zijn membranen geschikt voor waterzuivering. Ook kunnen deze ion exchange membranen gebruikt worden voor het opwekken van ‘blue energy’, het winnen van energie uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. Op dit moment wordt hier nog volop mee getest, onder andere met een proefinstallatie op de Afsluitdijk.

Duurzaamheid

Het zuiveren van gassen of water past goed in de duurzame bedrijfsvoering van Fujifilm. Het bedrijf werkt continu aan verduurzaming van producten en processen. Een voorbeeld zijn de vijf windmolens op het terrein en de naverbrander voor afvalgassen in de offsetplatenfabriek. Dit najaar start de bouw van een waterzuivering op het terrein van Fujifilm, om gezamenlijk met buurbedrijven het afvalwater te zuiveren.

Ambitie

Fujifilm is recentelijk gestart met de marktintroductie van de gasseparatiemodules en zal zich richten op de groei van haar marktaandeel. Het marktaandeel voor membranen is nu nog beperkt, maar het is de ambitie van Fujifilm om binnen vijf jaar marktleider te worden in de ontwikkeling en productie van gasseparatiemembranen.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!