Met aanbieden van een stage investeren bedrijven in levensmiddelenindustrie ook in zichzelf

  • Onderwijs & Training

Studenten van de opleidingen Voeding en kwaliteit en Voeding en techniek maken gedurende ieder studiejaar aan Helicon MBO Den Bosch kennis met het bedrijfsleven. In het examenjaar draaien de studenten zelfs twee keer mee op de werkvloer van verschillende bedrijven.

Met aanbieden van een stage investeren bedrijven in levensmiddelenindustrie ook in zichzelf

Eerstejaars krijgen met het lopen van de eerste stage een beter beeld van de verschillende uitstroommogelijkheden die ze kunnen kiezen. 

Wie uiteindelijk kiest voor de opleiding Voeding en kwaliteit, kan daarna aan de slag als auditor of als laborant, op mbo niveau vier. Wie Voeding en techniek studeert, wacht een baan als procesoperator of als productontwikkelaar, ook op niveau vier. Veel mensen kennen onze opleiding nog als de richting Levensmiddelentechnologie, destijds gegeven op de Middelbare Agrarische School (MAS) in Boxtel. Inmiddels is het al tien jaar geleden dat de studierichting opging in de twee opleidingen van Helicon MBO Den Bosch.

Proeven

Tijdens de eerste stage proeven de studenten met een gemiddelde leeftijd van 17 en 18 jaar aan zowel de onderdelen kwaliteit als technologie. De studenten hebben er op dat moment zes maanden in de schoolbanken op zitten. Stagecoördinator Hans Jolie: “We laten ze overal een beetje van proeven.”

Helpen in de productie

Tijdens iedere stage is er een mentor die contact onderhoudt met de studenten. Vanuit zijn rol als coördinator houdt Jolie zich bezig met de organisatie van stages. Kennismaken met het bedrijfsleven staat centraal, maar iedere student helpt daadwerkelijk mee in de productie en kwaliteit. Voor Helicon is het belangrijk dat ongeacht de functie die later wordt vervuld, iedere stagiair kan vertellen hoe mensen op verschillende afdelingen werken.

“Studenten nemen tijdens hun stage ook enkele onderdelen van de werkzaamheden over. Draaien ze mee in de productie, dan halen ze bijvoorbeeld producten van de lijn die ze meenemen naar de kwaliteitsdienst of het laboratorium. Voor hen is het ook interessant om bijvoorbeeld met een meter het suikergehalte in producten te bepalen.” 

Waardevolle krachten

De studenten lopen tien weken mee in een bedrijf en Jolie ziet dat naarmate de stage vordert, de studenten steeds beter weten waar ze op moeten letten tijdens bijvoorbeeld het controleren van glasbreuk. “Al snel kunnen ze zo’n ronde zelf lopen. Na het behalen van de eindstreep van de studie, worden het heel waardevolle krachten voor het bedrijfsleven. Bij alle levensmiddelenbedrijven kunnen ze terecht. Onze oud-studenten werken nu bijvoorbeeld bij Ad van Geloven, Delicia, Heineken en Bavaria.”

Grote vraag

Jolie ziet het regelmatig gebeuren dat nog voor het afronden van de examenstage in het derde jaar aan de studenten wordt getrokken. “De vraag naar de studenten blijft onverminderd groot, vaak hebben ze al werk aan het einde van de opleiding omdat ze blijven werken bij het bedrijf waar ze net stage hebben gelopen.” De stage coördinator merkt soms dat bedrijven een stageperiode van tien weken aan de korte kant vinden. “Gelukkig zien we dat studenten bij de meeste bedrijven na een week al volop meedraaien.”

Accreditering

Bedrijven die graag een stagiair(e) van Helicon welkom heten, dienen een accreditering op zak te hebben voor het begeleiden van de studenten. Die accreditatie kunnen ze aanvragen via de website van Stagemarkt.

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over Helicon MBO Den Bosch:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!