Metaaltechniek Tholen blijft zoeken naar energiebesparende maatregelen

  • Innovatie & MVO

De kans is groot dat in de loop van 2019 op het bedrijfspand van Metaaltechniek Tholen 400 tot 450 zonnepanelen komen te liggen. Het platte dak van het Zeeuwse bedrijf leent zich er uitstekend voor. Machinaal verspaner Matthijs Hage: “We zien alleen maar voordelen.”

Metaaltechniek Tholen blijft zoeken naar energiebesparende maatregelen

Foto: Matthijs Hage, machinaal verspaner bij Metaaltechniek Tholen

Het bedrijf heeft een gezonde interesse in alle mogelijkheden op het gebied van energiebesparend werken. Het machinepark van Metaaltechniek Tholen, dat uit meerdere cnc draaibanken, freesbanken en bewerkingscentra bestaat, biedt weinig mogelijkheden om op stroomverbruik te bezuinigen. “Daarom zijn we naar andere mogelijkheden gaan kijken”, legt Hage uit. 

Overal ledverlichting

De eerste stap bestond uit het vervangen van alle tl-buizen voor led-verlichting. In iedere ruimte waar voorheen grote tl-buizen hingen, wordt nu gebruik gemaakt van led-lampen die minder warm worden en minder energie verbruiken. In de ruimtes waarvan het personeel geen intensief gebruik maakt, zijn bewegingsmelders opgehangen zodat de verlichting niet onnodig aanstaat. Hage licht toe: “We zijn een redelijk groot stroomverbruiker. Daarom wilden we nog energie neutraler gaan werken. De aanschaf van zonnepanelen bleek na de led-verlichting een logische vervolgstap, we willen op die manier voor ons eigen verbruik de energie gaan opwekken. Met de huidige subsidieregelingen is het absoluut interessant om zonnepanelen aan te schaffen.”

Ook het personeel is geïnteresseerd in zonnepanelen  

Afgelopen november werden de mogelijkheden door een leverancier van zonnepanelen bekeken. Behalve het installeren van de panelen, neemt dit bedrijf ook het regelen van de subsidieaanvraag uit handen. De meerwaarde viel ook het personeel van Metaaltechniek Tholen op. “Drie personeelsleden hebben inmiddels besloten door hetzelfde bedrijf zonnepanelen op de daken van hun huis te laten leggen. Dat geldt ook voor mij. Het is echt een meerwaarde voor een pand.”

Onderdelen van een groter geheel

Metaaltechniek Tholen is niet alleen gespecialiseerd in het machinaal bewerken van hoogwaardige staalsoorten maar ook diverse RVS soorten, titanium en kunststof onderdelen. “Met welke opdracht we volgende week aan de slag mogen, weet je nooit helemaal precies. Veelal zijn de te leveren onderdelen uiteindelijk bestemd voor de machinebouw. Productieonderdelen zijn bijvoorbeeld bestemd voor een vrachtwagen of scheepsdieselmotor. Juist deze variatie in onderdelen en materialen houdt het werk lekker afwisselend.” Hage, die samen met zijn collega’s is gespecialiseerd in het maken van producten die veelal onderdeel worden van een veel groter geheel, werkt al ruim twintig jaar voor het bedrijf. “Gezamenlijk steeds energie neutraler werken, doe je in stappen.”

Afzuigsysteem

De volgende stap met betrekking tot het beperken van de milieuvervuiling betreft het plaatsen van een nieuw afzuigsysteem op de machines. “Een nieuw afzuigsysteem helpt de lucht nog beter te filteren. We zijn de filter nu aan het uitproberen, want inmiddels is al één machine voorzien. Met dit systeem willen we meerdere machines gaan uitrusten. We zijn echt op de goede weg met het nemen van energie én milieubesparende maatregelen.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over METAALTECHNIEK THOLEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!