Nederlandse domeinnamenmarkt beleeft goede zomer

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: SIDN

Het gaat goed met de Nederlandse domeinnamenmarkt. Ook in het 3e kwartaal groeide de markt. Weliswaar licht (1,5%), maar traditioneel is de zomer een erg rustige periode met weinig registratie-activiteit.

Nederlandse domeinnamenmarkt beleeft goede zomer

Ook bereikte SIDN een mooie mijlpaal: er zijn nu meer dan 9 miljoen domeinnamen geregistreerd in Nederland.

Aantal opheffingen daalt

Domeinnamen blijven onverminderd populair bij Nederlanders. Zelfs midden in de zomer, toen toch veel mensen met vakantie waren, werden meer dan 100.000 domeinnamen per maand geregistreerd. Ruim 60.000 daarvan waren .nl-domeinnamen. In tegenstelling tot een paar jaar terug, worden domeinnamen nog maar nauwelijks opgeheven. Het percentage houders dat zijn domeinnaam opzegt daalde sinds begin 2016 van 15% naar 12% op jaarbasis.

Het aantal overbodige domeinnamen is flink gedaald

Het is lastig een verklaring te vinden voor deze toegenomen trouw aan een geregistreerde domeinnaam. Uit onderzoeken komen diverse factoren naar voren die een rol spelen. Belangrijk is dat veel houders in de recessiejaren vooral uit kostenoverwegingen afscheid hebben genomen van hun overbodige domeinnamen. Daardoor is het aantal overbodige namen gedaald, waarmee de basis voor opheffingen is afgenomen.

Aantal faillissementen nam fors af

Een andere factor die een rol speelt is de economie. Domeinnamen worden vaak opgeheven omdat de economische activiteit waar zij bij horen, beëindigd wordt. Bijvoorbeeld door een faillissement. Het aantal faillissementen op jaarbasis is echter sinds 2013 bijna gehalveerd en dus valt ook die grondslag voor opheffingen deels weg.

De zomer was mooi

Hoe lang dit zonnige klimaat voor de domeinnamenmarkt aanhoudt is natuurlijk afwachten, maar over de zomer van 2017 kunnen wij kort zijn: die was mooi.

Meer informatie kunt u inwinnen bij Michiel Henneke, Marketing manager van SIDN:

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!