Nieuw opleidingstraject om tekort aan vakmensen in metaalsector terug te dringen

  • Onderwijs & Training

Mensen met een uitkering en zij-instromers in negen weken omscholen voor een nieuwe carrière in de metaalsector. Dat is het doel van een nieuw opleidingstraject van ISI Educatie en het Regionaal Leerbedrijf Vakwerk. Het opleidingstraject gaat in oktober van dit jaar van start.

Nieuw opleidingstraject om tekort aan vakmensen in metaalsector terug te dringen

‘In 360 uren leren de deelnemers alle vaardigheden die nodig zijn om daarna als constructiemedewerker, verspaner, lasser, pijpfitter of flensmonteur bij een metaalbedrijf aan de slag te kunnen gaan’, vertelt Natasja Jobse van ISI Educatie en ISI Detachering.

Het Regionaal Leerbedrijf Vakwerk, dat gevestigd is in Technum Vlissingen, verzorgt vakopleidingen in de metaaltechniek voor zo’n dertig aangesloten metaalbedrijven Zuidwest-Nederland. Omdat steeds minder jongeren kiezen voor techniek dreigt in de metaalsector in Zuidwest-Nederland een flink tekort aan technisch personeel te ontstaan. ‘Bij ISI Detachering merkten wij enkele jaren geleden al dat het steeds lastiger werd om goed geschoolde vakmensen te vinden. Er is onvoldoende aanwas van leerlingen van de vakschool om de toekomst van de bedrijven te kunnen garanderen. Daarom is het een goede zaak dat metaalbedrijven ook mensen met een uitkering en zij-instromers een kans bieden binnen hun organisatie’, stelt Natasja Jobse van ISI Detachering en ISI Educatie uit Middelburg.

Extra aandacht voor specifieke vaardigheden

Ze benadrukt dat metaalbedrijven volledig worden ontlast bij het opleidingstraject. Natasja Jobse: ‘Veel bedrijven hebben het hartstikke druk en hebben geen tijd om nieuwe medewerkers op te leiden. Daarom nemen wij hen zoveel mogelijk werk uit handen. De kandidaten worden door ISI uitgebreid gescreend, onder meer op hun motivatie, leervermogen, ruimtelijk inzicht, rekenvaardigheid en oog voor detail. We starten in oktober met een groep van vier leerlingen. Zij gaan drie dagen per week werken in een bedrijf, waarbij zij les krijgen van een vakdocent. Bedrijven worden dus ook ontzorgd op het gebied van praktijkbegeleiding. Daarnaast krijgen de leerlingen een dag per week praktijkscholing bij Regionaal Leerbedrijf Vakwerk en een dag theorie bij Scalda. Tijdens de opleiding leren zij onder meer tekeninglezen, lassen en stellen en monteren. Verder kan er extra aandacht worden besteed aan specifieke vaardigheden, die voor opdrachtgevers belangrijk zijn.’

Medewerkers sneller inzetbaar en rendabel

Op die manier kan écht maatwerk worden geleverd voor bedrijven. ‘De deelnemers leren in negen weken net zoveel als leerlingen van de bedrijfsschool, die twee jaar over deze opleiding doen. Na het afronden van deze intensieve opleiding van negen weken zijn de kandidaten vervolgens sneller inzetbaar en rendabel voor een opdrachtgever. Dat is overigens niet alleen een goede ontwikkeling voor de metaalbedrijven. Voor ons als ISI is het ook geweldig om gemotiveerde mensen aan een nieuwe baan te helpen en zo een nieuwe kans op een mooie toekomst te kunnen bieden.’

Auteur: Gerben van den Broek

Meer informatie over ISI:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!