Nieuwe grenscontrolepost voor vlees en diervoeding in North Sea Port

Vanaf april 2020 kan de Belgische douane en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ook in Gent verpakte dierlijke producten zoals vlees en bepaalde diervoeding van buiten de Europese Unie controleren.

Nieuwe grenscontrolepost voor vlees en diervoeding in North Sea Port

North Sea Port bouwt voor deze producten, meestal vervoerd in containers, een grenscontrolepost.

Directe controle in Gent

Tot nu toe moet de veterinaire invoercontrole op dergelijke producten in de haven van Antwerpen gebeuren om België binnen te komen. Vervolgens worden de goederen over de weg naar Gent getransporteerd. Vanaf april 2020 komt hier verandering in. Verpakte dierlijke producten kunnen dan rechtstreeks per zeeschip in Gent aankomen en daar gecontroleerd worden.

Daarnaast kunnen dierlijke producten die per zeeschip in Antwerpen toekomen, ook meteen overgeladen worden op een ander schip en vervolgens via de Schelde en het Kanaal Gent-Terneuzen naar Gent vervoerd worden om daar in de grenscontrolepost gecontroleerd te worden. Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Europese Commissie gaven daartoe reeds hun goedkeuring.

Controle voeding en douaneformaliteiten onder één dak

North Sea Port is momenteel deze grenscontrolepost aan het bouwen. Daar zullen het FAVV én de douane vanaf april 2020 op één en dezelfde locatie containers controleren, stalen in het laboratorium onderzoeken en administratieve verrichtingen afhandelen. Deze efficiëntere dienstverlening zorgt voor een vlottere doorstroming van de goederen die de haven binnenkomen. Met deze grenscontrolepost wordt bovendien ingespeeld op de uitdagingen van een mogelijke Brexit.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!