Nieuwe investeringen zorgen voor vooruitgang bij Hessels Poedercoating

  • Technologie
  • Bron: Hessels Poedercoating

Bij Hessels Poedercoating in Breda heeft de tijd niet stil gestaan. In de afgelopen 20 jaar is het bedrijf doorgegroeid naar een professionele speler in de sector van oppervlaktebehandeling. In 2019 is er bij Hessels stevig geïnvesteerd in nieuwe technologie.

Nieuwe investeringen zorgen voor vooruitgang bij Hessels Poedercoating

Met de ingebruikname van een hypermoderne poedercoatinstallatie in Breda behoort Hessels Poedercoating tot de top in Europa.

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is een uitvinding die dateert uit de vroege jaren 1950 en wordt ook wel poederlakken of poederverven genoemd. Het is een elektrostatisch verfproces waarbij negatief geladen poeder op een geaard werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk kleven, waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt.

Investeren en innoveren

"De markt verandert en daar moet je op anticiperen", zegt Arjen Hessels, directeur. "Wereldwijd is de oppervlaktebehandeling van materialen altijd in beweging. En wij moeten meebewegen. De groeiende vraag naar het verduurzamen van materialen vraagt om innoverende en kostenefficiënte oplossingen. In veel van die ontwikkelingen speelt het milieu en interne logistiek een cruciale rol.”

High tech

De nieuwe poedercoatinstallatie bevat veel technische snufjes. Zo is de dosering van chemicaliën in de unit waar de producten worden voorbehandeld voorzien van een automatisch doseringssysteem. Dat scheelt in verbruik en is beter voor mens en milieu. Eén unit verder, waar de producten na voorbehandeling worden gedroogd, wordt gebruik gemaakt van teruggewonnen warmte van de bakovens. Hessels: “Dat scheelt veel energie. De nieuwe installatie is zó goed geïsoleerd, dat de warmte rondom de oven bijna niet gevoeld wordt.”

Poedercoat machine

Geen NASA

Ondanks de indrukwekkende uitstraling van de nieuwe installatie, uitgevoerd met strak RVS materiaal en het hang- en transportgedeelte in de bedrijfskleuren van Hessels, wordt in Breda door de medewerkers nog steeds keihard gewerkt. “Met de voortschrijdende technologie hebben we het op bepaalde onderdelen gemakkelijker gekregen, verbruiken we minder grondstoffen en hoeven we de producten nog maar één keer op te hangen en af te halen. Maar laten we eerlijk zijn, we zijn natuurlijk geen NASA. En dat ambiëren we ook niet, want het blijft voor een groot deel mensenwerk en vakmanschap”, aldus Hessels.

Efficiency

Glasbeek Finish is verantwoordelijk voor de bouw en installatie van de nieuwe poedercoatlijn. Glasbeek leverde de sproeitunnel, afblaaszones, ketels, demiwater installatie, waterdroogoven, poederlakoven en het transportsysteem, dat uit maar liefst 300 meter kettingbaan met 40 traversebalken bestaat. Met een snelheid tot 3 meter per minuut gaan de producten van A naar B. Hessels corrigeert: “Eigenlijk van A naar A, want waar de producten onbehandeld worden opgehangen worden ze ook behandeld weer afgehaald. Strak in de lak, mooi op kleur, gedroogd, afgekoeld en klaar voor transport naar de klant.”

Poeder

Wagner Systemen heeft de poederspuitinstallatie geleverd. Deze unit is geïntegreerd in de poedercoatlijn en is voorzien van geavanceerde 3D dynamische technologie. De poederspuitpistolen bewegen als een soort robotarmen horizontaal en verticaal in de cabine, waarbij sensoren de hoogte en breedte en de afstand tussen de producten horizontaal en verticaal meten. De automatische poederspuitpistolen worden op basis van de afmetingen aan- en uitgeschakeld, wat ervoor zorgt dat er heel gericht poeder wordt gespoten. Door de montage van een pulsgever op de kettingbaan werkt het productherkenningssysteem synchroon aan de baansnelheid van de installatie en wordt er zonder onderbreking geproduceerd. Hessels: “Het spuiten van poeder gaat met een heel gerichte wolk, maar er komt natuurlijk nog altijd poeder naast het product. Dat is helemaal niet erg, want de aanzuigsleuven in de cabine zorgen voor een continue terugwinning van poeder dat terugkomt in het proces. Dus geen verlies, maar terugwinning. De poederspuitinstallatie en de besturing zijn zo gebruiksvriendelijk, dat kleurwissels in 10 tot 15 minuten kunnen worden uitgevoerd.”

In the cloud

Bij Hessels Poedercoating wordt al jaren in de cloud gewerkt. Alle kantoorsoftware draait virtueel en alle gegevens zijn extern opgeslagen. Veilig, beveiligd, gesynchroniseerd en daardoor altijd up-to-date. De nieuwe poedercoatinstallatie is ook verbonden met het internet. “Op deze manier zijn we met onze leveranciers Glasbeek en Wagner verbonden, wordt er op afstand mee gekeken en kan ondersteuning worden gegeven bij het oplossen van vragen en het voorkomen en verhelpen van eventuele storingen” vertelt Hessels. “Vooral in het begin, toen we de nieuwe installatie net in gebruik hadden genomen was het voor onze medewerkers heel prettig dat we op deze manier kunnen werken en over de externe kennis en kunde kunnen beschikken.”

Slim onderhoud

Inmiddels heeft de nieuwe installatie geen geheimen meer, maar zijn de online verbindingen voor het signaleren van te verrichten onderhoud een goede uitbreiding, waarbij de moderne technologie Hessels helpt bij het optimaliseren van de bedrijfsuren. “Stilstand is ook hier achteruitgang en die kant willen we niet op”, zegt Hessels met een brede glimlach.

Meer informatie over HESSELS POEDERCOATING:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!