Nieuwe poedercoatingstraat zorgt voor duurzamer proces Hessels Poedercoating

  • Innovatie & MVO

Hessels Poedercoating in Breda is gespecialiseerd in poedercoating van producten met zowel een binnen- als een buitentoepassing en in elke gewenste kleur. Met de nieuwe poedercoatingstraat zet het bedrijf in op duurzaamheid.

Nieuwe poedercoatingstraat zorgt voor duurzamer proces Hessels Poedercoating

Poedercoating is een elektrostatisch proces. Negatief geladen poeder wordt aangebracht op een positief geladen metalen object. Het elektrostatische proces zorgt voor hechting van het poeder. Door verhitting in een oven wordt het poeder vloeibaar en door afkoeling hardt de coating uit. Daarmee is een stevige verbinding gevormd tussen de coating en het materiaal.

Het poedercoaten van metalen materialen zorgt voor een harde en slijtvaste laag, die de producten tientallen jaren beschermt tegen corrosie, UV- en weersinvloeden. Doordat bij poedercoaten, in vergelijking met natlakken, geen oplosmiddelen worden gebruikt en daarmee geen schadelijke stoffen vrijkomen is het beter voor mens en milieu.

Duurzaamheid door innovatie

In oktober 2019 heeft Hessels Poedercoating een nieuwe poedercoatingstraat in gebruik genomen. Deze hypermoderne en volledig geautomatiseerde straat verhoogt de productiecapaciteit met maar liefst 50%. De nieuwe installatie zorgt voor kortere doorlooptijden en is energiezuiniger.

Bedieningspaneel peodercoatingstraat

Grondstoffenbesparing

Een eerste stap in het productieproces is de chemische voorbehandeling van de materialen. Hierna worden de materialen gespoeld en gedroogd, waarna het poeder wordt aangebracht. De chemicaliën en het poeder worden automatisch gedoseerd, wat naast een constante kwaliteit ook een optimaal gebruik van grondstoffen oplevert.

Energiezuinig

De warmte uit het productieproces wordt teruggewonnen en gebruikt om het materiaal voor te drogen. Dit wordt bereikt doordat de droogstooksectie tegen de moffeloven is aangebouwd. De natte producten uit de sproeitunnel komen op die plek bijeen om voor te drogen met behulp van warmte uit de poederlakoven. Via frequentiegeregelde circulatieventilatoren en het benutten van de restwarmte van de twee warmtewisselaars van de poederlakoven vindt de warmteoverdracht plaats. Door de restwarmte te gebruiken wordt het productieproces versneld en wordt energie bespaard.

De nieuwe poedercoatingstraat is geplaatst in een fabriekshal die volledig is uitgevoerd met de meest moderne en energiezuinige LED verlichting. Op de nieuwe poedercoatingstraat is het handwerk terug gebracht tot nog maar één keer ophangen en één keer afhalen van de te behandelen producten. De fysieke werkomgeving is hiermee ergonomischer geworden.

Auteur: Walter Bakker

Meer informatie over HESSELS POEDERCOATING:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!