Nieuwe stap in innovatie rookbeheersing en klimaatbeheersing

  • Technologie

Ontwikkelingen in de techniek zijn natuurlijk overal welkom, maar in sommige sectoren en toepassingen kunnen ze zelfs van levensbelang zijn. Rookbeheersing is daar een voorbeeld van en Colt International BV is toonaangevend in die wereld.

Nieuwe stap in innovatie rookbeheersing en klimaatbeheersing

Foto: Henry Heuwer, adviseur rookbeheersingssystemen Colt International

We spreken Henry Heuwer, hij is adviseur rookbeheersingssytemen op de afdeling Service & Onderhoud bij dit internationale bedrijf. Colt International geldt tegenwoordig als internationale speler en begon 90 jaar geleden als Engels familiebedrijf in natuurlijke ventilatiesystemen. Begin jaren ’60 woedden er in Engeland een aantal grote branden waaronder in de Jaquar autofabriek. De Engelse overheid nam toentertijd specialisten van Colt in de hand om tot normeringen te komen voor natuurlijke brandventilatie en veel van de uitgangspunten zijn nog steeds in gebruik in de huidige Nederlandse norm.

Innovatief maatwerk

Colt International is inmiddels bijna overal ter wereld actief en heeft in Nederland een zelfstandig opererende BV als vestiging. Hier zijn meerdere specialismen onder één dak te vinden: klimaattechniek, zonwering en rookbeheersing. Over dat laatste ontfermt Henry zich. Hij vertelt dat de ooit in Engeland gelegde basis natuurlijk continu aan innovatie onderhevig is. Een belangrijke ontwikkeling is het maatwerk dat steeds compacter wordt, op afstand communiceert en alsmaar veiliger is. Een geheel eigen technologie is het Europees gecertificeerde FLEX4CON besturingssysteem, dat rookbeheersing én ventilatie beheersbaar maakt en houdt, ook in geval van brand.

Compacter, eenvoudiger en uitgebreider

Het hele systeem is te ingenieus en complex om het geheel uit te leggen maar de adviseur vat het zo compact mogelijk samen: “We hebben ruim 20 jaar geleden een techniek ontwikkelt die het mogelijk maakt per brandventilatie-eenheid te regelen. Dat was toen al revolutionair maar inmiddels is het wel aan vervanging toe. FLEX4CON is compacter, onder meer vanwege een veel kleinere accu die nu geïntegreerd is in één behuizing waarop tot 3 brandventilatie-eenheden aangesloten kunnen worden, en vraagt minimale bekabeling. Er kunnen tot 900 brandventilatie-eenheden in één netwerk worden opgenomen en aangestuurd, zelfs op afstand via een smartphone of tablet.” Het programmeren en bedienen is eenvoudig en natuurlijk communiceert alles ook met brandweer- of andere alarmcentrales, vertelt hij. Met name in panden waar veel mensen verkeren, van bijvoorbeeld zorginstelling tot grote winkelcentra, is dit een zeer veilige oplossing. Niet alleen omdat de luchtkwaliteit door natuurlijke ventilatie er zeer nauwkeurig mee te reguleren is, maar zeker ook omdat bij brand de rook en warmte snel is af te voeren waardoor mensen rookvrij kunnen vluchten en de brandweer een binnen aanval kan uitvoeren.

Lokale verbondenheid

Henry is duidelijk zeer enthousiast en kan uren vol vuur vertellen over ‘zijn’ systeem. Toch willen we ook wat anders van hem weten. Hoe staat Colt International BV in de regio, als partner en werkgever? “We hebben hier ruim 200 mensen in dienst uit de wijde regio”, legt hij uit. “En daarnaast zijn er heel wat leveranciers uit de regio welke door ons hun inkomsten verkrijgen. Dat maakt ons natuurlijk al zeer verbonden met de omgeving. Maar we zijn ook een leerwerkbedrijf en staan bijvoorbeeld op banenmarkten. Tevens verzorgen we lezingen bij de brandweer en adviesbureaus. De verbintenis met de wereld om ons heen is groot. Precies daarom ook willen we onderdeel uitmaken van het RegioinBedrijf netwerk, het is één van de manieren om nieuwe contacten op te doen.”

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over COLT INTERNATIONAL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!