Nieuwe stichting World Class Maintenance staat met 22 partners als een huis

  • Maintenance
  • Bron: World Class Maintenance

Na de subsidieperiode van de stichting DI-WCM, staat de nieuwe stichting World Class Maintenance (WCM) inmiddels als een huis.

Nieuwe stichting World Class Maintenance staat met 22 partners als een huis

Door de intensieve samenwerking met onze vijf 'founding partners' - NedTrain, Sitech Manufacturing Services, Stork Asset Management, Tata Steel en SPIE - staat er nu een organisatie die ervoor gaat zorgen dat er ook in de toekomst geïnnoveerd wordt in onderhoud. Innovaties met een wereldwijde impact, dat is het doel. In de nieuwe stichting WCM werken inmiddels 22 partners samen, waaronder ook onderwijsinstellingen en overheidspartners. Recent zijn daarbij Strukton Rail, de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant toegetreden. Henk Akkermans is de nieuwe directeur van de stichting en neemt daarmee het stokje van Lex Besselink over.

De Nederlandse maakindustrie kan niet alleen miljoenen euro’s besparen op onderhoud, maar kan ook veiliger en duurzamer door het gebruik van slimme innovaties. Denk aan het inzetten van sensoren en simulaties. Om deze vernieuwingen daadwerkelijk te laten werken, focust WCM op innovatieprojecten waarin open en gelijkwaardig wordt samengewerkt en over sectoren heen wordt gekeken. Maar onderhoud is geen doel op zich. Het gaat om de beschikbaarheid van kapitaalgoederen: procesinstallaties, windturbines, zeeschepen, vliegtuigen en bijvoorbeeld onze infrastructuur. Die moeten allemaal zo lang mogelijk, zo veilig mogelijk en tegen zo optimaal mogelijke kosten blijven werken.

Actuele projecten leiden tot concrete resultaten

WCM is opgericht om innovatie van onderhoud te initiëren en te stimuleren, voor en door de industrie én onderwijsinstellingen. Het effectief en slim aanpakken van innovatie van onderhoudsvraagstukken heeft grote impact in een sector met 300.000 werknemers en een omzet van ruim 30 miljard per jaar: “Actuele projecten, waarbij meerdere partijen samenwerken aan een gezamenlijke oplossing, dat is ons doel.” Aldus Leo van Dongen, directeur Fleet Services NedTrain en voorzitter van WCM. Henk Akkermans, directeur WCM vult aan: “Als WCM ontsluiten wij een volledig cross-sectoraal innovatienetwerk waar ondernemingen en onderwijs aan kunnen deelnemen. Innovatie staat of valt bij een goede samenwerking.”

Noodzaak voor de markt

Richard Schouten, Director Maintenance & Turnaround Sitech schetst de ontwikkelingen in de markt: “We moeten niet alleen efficiënter en effectiever gaan werken, we moeten ook slimmer gaan werken want de komende jaren staat er binnen Europa veel te gebeuren. Wij zien de pensioengolf bijvoorbeeld nu echt opkomen. In de komende zeven jaar zal ongeveer 40% van de monteurs met pensioen zijn en dat gat moeten wij zien te dichten, niet alleen in handen maar met name in de expertise en de ervaring. Dit is mogelijk en daar kunnen nieuwe technieken zoals predictief onderhoud, ontsluiten van informatie, kennis management en online instructies bij helpen.

Jan Hoenselaar, Maintenance en Assetmanager Tata Steel, vult aan: “Voorwaarde voor deze ontwikkelingen is kennis, niet alleen technische kennis maar juist ook kennis over hoe voorhanden zijnde techniek te implementeren. Hier kan WCM een rol spelen en ligt een belangrijke relatie met het onderwijs. ”En die relatie is wederkerig,” volgens Paul Rüpp, voorzitter Avans Hogeschool. “Wij hebben de bedrijven veel te bieden in toegepast onderzoek vanuit de lectoraten, maar de samen opgedane kennis en praktijkervaring vloeit ook terug naar de opleidingen en dus de studenten. Die zijn daarmee nog beter voorbereid op een toekomst in de maintenance.”

Lopende projecten

Begin oktober is het project Fieldlab CAMPIONE gestart, het eerste project onder de vlag van Smart Industry. Smart Industry is het programma van het ministerie van Economische Zaken om de Nederlandse technische industrie een boost te geven met de mogelijkheden van ICT. Het Fieldlab CAMPIONE wordt een testlocatie die bedrijven in de chemische sector gaat helpen met de toepassingen van sensoren en big data. Ruim 25 bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties werken samen om het onderhoud in de sector 100% voorspelbaar te maken. De opzet van Campione, werken met testlocaties om de kansen van nieuwe technieken te ontdekken, biedt ook kansen voor andere sectoren. Zo is WCM bijvoorbeeld hard aan het werk om soortgelijke fieldlabs op te zetten in de infra- en maritieme sector.

Een tweede project dat in het najaar is goedgekeurd, is De Lerende Steen. Samen met Gouda Vuurvast Services en onder andere ECN wordt gekeken naar hoe het onderhoud van afvalverbranders en smeltovens efficiënter kan. En dat doen de projectpartners door slimme stenen te ontwikkelen. De ovens worden gemaakt van die slimme stenen en terwijl de oven zijn werk doet, monitoren de stenen hun eigen temperatuur en status. De gegevens worden in geavanceerde systemen verwerkt. Hierdoor zijn inspecties veel sneller uit te voeren en staan processen korter stil.

Dit project loopt onder het subsidieprogramma ‘Kansen voor West’. Andere lopende projecten onder de vlag van World Class Maintenance zijn Purgatio, Campi, Hands on Tool Time, Corrossie onder Isolatie, de Instandhouding van de F35 en Werkstroombeheersing.

Partners

Een compleet overzicht van de huidige WCM-partners: NedTrain, Sitech Services, Stork Asset Management, Tata Steel, SPIE, Albeda College, Avans Hogeschool, Eneco, gemeente Breda, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Zeeland, Leeuwenborgh Opleidingen, Liander, PDM, provincie Noord-Brabant, ROC Tilburg, ROC Scalda, ROC West-Brabant, Sabic, Shell Moerdijk, Strukton Rail, Zadkine.

Meer informatie over World Class Maintenance:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!