Nieuwe, tot de verbeelding sprekende opdrachten voor Boessenkool

  • Industrie

Voor het Very Large Telscoop (VLT) project in Chili heeft Machinefabriek Boessenkool in Almelo dit jaar alweer 3 internationale aanbestedingen gewonnen.

Nieuwe, tot de verbeelding sprekende opdrachten voor Boessenkool

Het gaat om verschillende optische instrumenten die aan de VLT worden gekoppeld. Ook worden de apparaten onderling aan elkaar geschakeld.

Very Large Telescoop van ESO
De VLT is een project van ESO – European Southern Observatory. Een intergouvernementele wetenschap- en technologie organisatie in sterrenkunde en ruimteonderzoek om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen mogelijk te maken. De organisatie wordt ondersteund vanuit 14 Europese landen.
Met één telescoop uit het VLT project kunnen objecten worden vastgelegd die  4 miljard  keer zwakker zijn als de zwakste sterren die we met het blote oog kunnen zien. 
De VLT is gesitueerd op de 2600 meter hoge berg Paranal in Chili, een van de droogste gebieden op aarde. Ter plekke is sprake van extreme temperatuurverschillen en komen aardbevingen voor.

Bijzondere eisen
Aan de apparatuur die Boessenkool nu bouwt worden uitzonderlijk hoge eisen gesteld. De grootst mogelijke nauwkeurigheid die technisch haalbaar is. Tot op de duizendste mm. Dit is voor ruimteonderzoek natuurlijk van cruciaal belang. De apparatuur moet bestand zijn tegen grote temperatuurschommelingen en tegen een aardbeving van 8.8 op de schaal van Richter.
De verschillende instrumenten en constructies worden gemaakt van gecertificeerde materialen: aluminium, rvs en staal.  De fabricage processen zijn volledig gecertificeerd, ISO 9001:2008, inclusief het keurlassen volgens ASME IX.

3 specialistische apparaten
Van de Universiteit Leiden (deelnemer in ESO) kwam de opdracht voor Assist frames behorende tot de DSM tower. Frames van metaal en aluminium waarin optische apparatuur wordt bevestigd.  De DSM tower wordt gebruikt om onderzoek naar hemellichamen te simuleren.

Rechtstreeks van ESO kwamen de opdrachten voor de zo genoemde Galacsi Structure en het Graal Equipement.
Het Galacsi frame is onderdeel van het Adaptive Optics Facility (AOF), een systeem van lenzen en spiegels om uit de ruimte opgevangen signalen beter te kunnen interpreteren.  De  Galacsi  is 2.500 mm in diameter en  heeft een benodigde vlakheid van 0.05 mm.  De positioneervlakken zijn beter dan 0.01 mm.

Het Graal zorgt voor een extra wetenschappelijk rendement brengende verbinding tussen de Galacsi  en de HAWK-I (een infrarood breedbeeld camera waar Boessenkool twee jaar geleden de constructie voor maakte)  Het Graal zorgt voor een prestatie verbetering van 25%.  Het is ook 2.500 mm in diameter met een vlakheid van 0.05 mm. 

Door de nieuwe instrumenten en de onderlinge schakeling, ook met de bestaande apparatuur, worden de onderzoekmogelijkheden van het VLT complex aanzienlijk uitgebreid  en dus zullen de  wetenschappelijke prestaties belangrijk verbeteren.
De instrumenten voor de Very Large Telescoop met de door Boessenkool gefabriceerde delen zal in 2012 compleet operationeel zijn.

 

Meer informatie over BOESSENKOOL B.V., MACHINEFABRIEK:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!