Nieuwe versie ISO 22000 legt nadruk op communicatie

 • Financieel & Juridisch
 • Bron: Kleemans

In juni komt er een nieuwe versie van de ISO 22000 uit. Dit betekent een actuele mogelijkheid tot het afkaderen voor bedrijven die voeding verwerken, maar ook toeleveranciers, producenten van verpakkingen, installateurs, specialisten in industriële koeling en transportbedrijven verwant aan de sector.

Nieuwe versie ISO 22000 legt nadruk op communicatie

De nieuwe versie zal geheel conform ISO’s HLS structuur opgebouwd zijn. De nadruk zal met name komen te liggen op communicatie en controle tijdens elke stap van de voedselverwerking. Concrete wijzigingen zijn:

 1. High Level-structuur 

  ISO 22000:2018 krijgt dezelfde High Level Structure als de andere normen voor managementsystemen.
 2. Risk-oriented approach 

  De verschillende risicobenaderingen in de norm worden verder uitgediept.
 3. PDCA cycle 

  De plan/do/check/act cycle wordt verduidelijkt. De norm zal twee trajecten behelzen: enerzijds de kwaliteitscontrole van het gehele managementsysteem voor voedselveiligheid en anderzijds een model volgens het HACCP-principe om de gevaren in elke cyclusstap te analyseren.
 4. Operationele processen 

  Comité ISO/TC 34/SC 17/WG8 neemt in de norm een duidelijke beschrijving op van de verschillen tussen begrippen zoals Critical Control Points (CCP’s), Operational Prerequisite Programmes (OPRPs) en Prerequisite Programmes (PRPs).

Vanaf moment van uitgave zal de transitietijd drie jaar zijn. U heeft dus tot 2021 de tijd om uw huidige ISO 22000 systeem aan te passen. Hulp nodig? Kleemans adviseert u graag!

Meer informatie over KLEEMANS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!