Noord-Brabant wil Van Gogh aan provincie linken

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: http://www.brabant.nl/

Vincent van Gogh is wereldberoemd, maar het feit dat hij een geboren en getogen Brabander is, dát is nog lang niet bekend genoeg. En dat terwijl deze wetenschap voor Brabant grote voordelen op kan leveren

Noord-Brabant wil Van Gogh aan provincie linken

In het nationale Van Gogh-jaar 2015, is de schilder al zo veel mogelijk aan Brabant gelinkt. En de komende jaren moeten we dat nog meer doen op verschillende beleidsterreinen. Daarom geeft de provincie Noord-Brabant een subsidie van 750.500 euro (250.500 voor het lopende jaar, 500.000 voor 2017) om hier mee aan de slag te gaan. Dit zal VisitBrabant gaan doen, in nauwe samenwerking met Van Gogh Brabant

Deze organisaties gaan in 2017 een strategie ontwikkelen voor de komende jaren. Ze gaan Van Gogh inzetten op voor de hand liggende beleidsterreinen zoals cultuur en erfgoed, maar bijvoorbeeld ook voor natuur (het Van Gogh Nationaal park), mobiliteit (de Van Gogh themafietsroute en het Van Gogh-Roosegaarde fietspad tussen Nuenen en Eindhoven). Bovendien moeten activiteiten en bezienswaardigheden rondom Van Gogh meer bezoekers naar Brabant trekken en ze verleiden om langer te blijven.

Samenwerking met VisitBrabant

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Nu is Van Gogh Brabant een samenwerkingsstichting met beperkte mankracht, waar vooral veel vrijwilligers het werk doen. Dat verandert nu. De expertise ligt bij VisitBrabant. In de nieuwe organisatie gaan we kennis van kleine zelfstandige organisaties bundelen en samenwerkingsprogramma’s met de provinciale instellingen uitwerken. Ook daar zit heel veel inhoudelijke kennis waar we veel meer mee kunnen dan we nu doen. De sleutel tot meer succes is hier duidelijk goed georganiseerde samenwerking.” 

Het komende jaar zet de provincie vooral in op verbinding van alle Brabantse partijen die met Van Gogh bezig zijn, om samen tot een aanpak te komen voor meerdere beleidsterreinen. Samen gaan we een strategie ontwikkelen. Bovendien gaan we ‘het erfgoed van Van Gogh’ vastleggen: wat hoort daar precies bij, en hoe kan dat het best beheerd en behouden blijven. Onderdeel van de plannen is dat ook het bedrijfsleven, fondsen en andere overheden gaan aanhaken en mee investeren.

Trots op Vincent van Gogh

“Van Gogh is een inspirator en verbinder voor een wereldmarkt. Ik ben erg blij dat we onze trots over ‘onze’ Vincent kunnen aanwenden om Brabant te versterken”, zo verwoordt Frank van den Eijnden zijn blijdschap over het besluit van de provincie. Hij is directeur van Van Gogh Brabant. 

Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant, stelt: “Met een wereldicoon als Van Gogh hebben we de verantwoordelijkheid respectvol met zijn erfgoed om te gaan en zijn passie voor Brabant te delen. Met deze provinciale bijdrage kunnen we flinke stappen gaan zetten.”

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!