North Sea Port tekent samenwerkingsakkoord met haven van Quebec

Canada is al jaren een belangrijke handelspartner van North Sea Port. In de marge van het Belgische staatsbezoek aan Canada sloot North Sea Port daarom een overeenkomst met het havenbestuur van Quebec om de goederenoverslag tussen beide havens te doen bevorderen.

North Sea Port tekent samenwerkingsakkoord met haven van Quebec

Deze overeenkomst met Quebec is meteen het eerste samenwerkingsakkoord van de fusiehaven North Sea Port. Bovendien is er hierover ter plaatse reeds een gesprek geweest met de bevoegde minister van Québec. 

Bulkgoederen en voeding

North Sea Port wil de handelsrelaties met de oostkust van Canada verstevigen met veel aandacht voor bulkgoederen en voedingsmiddelen - twee sectoren waar North Sea Port sterk staat. De haven van Quebec wil op haar beurt haar positie in de regio verder uitbouwen als aan- en afvoerhaven van bulkgoederen. Bovendien wil Quebec de ontwikkelingsmogelijkheden voor auto’s en containers nagaan. 

Meer lading realiseren

Beide havens hebben dan ook sterke ambities. Ze willen meer lading tussen Quebec en North Sea Port realiseren voor granen en gewassen (tarwe, mais, koolzaad, raapzaad), meststoffen, ertsen en mineralen, hout en voeding. Dit kan gebeuren door informatie uit te wisselen over lokale bedrijven, door ontmoetingen tussen bedrijven uit beide regio’s te bevorderen en deel te nemen aan lokale beurzen en evenementen. Beide havens gaan ook kennis uitwisselen over havenbeheer, energiemanagement, samenwerkingsmodellen met de stad, het ontwikkelen van shortsea-lijnen en het opzetten van een netwerk van middelgrote havens. 

Canada vijfde belangrijkste handelspartner

Tussen Canada en North Sea Port is er reeds een sterke economische basis. Canada is de vijfde grootste handelspartner met een totale goederenoverslag in 2017 van 3,9 miljoen ton (3,5 import en 0,4 export). Als oostelijk gelegen haven in Canada is Quebec vlot bereikbaar voor de regio voor North Sea Port. En, omgekeerd, Quebec kan zich via North Sea Port een vlotte toegang verschaffen tot het Europese achterland. Bovendien werd recent nog het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada afgesloten, wat de overeenkomst nog kan versterken.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!