Ondernemers en gemeente Boekel werken samen aan toerisme en recreatie

  • Toerisme & Recreatie
  • Bron: Gemeente Boekel

Toerisme en recreatie in Boekel op de kaart zetten; dat is het doel van de intensieve samenwerking tussen de gemeente Boekel en ondernemers in toerisme en recreatie, die steeds meer een gezicht begint te krijgen.

Ondernemers en gemeente Boekel werken samen aan toerisme en recreatie

Een belangrijke publiekstrekker wordt de Peelrandbreuk. Ondernemers en de gemeente werken hard aan de ontwikkeling van de toeristische mogelijkheden van dit unieke natuurverschijnsel, onder meer met de oprichting van ‘UNESCO Geopark Peelhorst’.

Over de Peelrandbreuk

De Peelrandbreuk is een bijzondere breuklijn die via Roermond, Meijel, Liessel, Deurne, Bakel, Gemert, Boekel en Uden naar Heesch loopt. Door langzame bewegingen in de aardkorst ontstaan breuken en schollen. Een omhoog geduwde schol is een horst, een weggedrukte schol een slenk. Het ontstaan van de Roerdalslenk en de Peelhorst dwingt de Maas naar het oosten. Ter hoogte van Uden en Vorstenbosch is op de breuk grind aangetroffen, aangevoerd door een vroegere bedding van de Maas vanuit België. De Peelrandbreuk is hier duidelijk zichtbaar als een steilrand in het landschap. Het hoogteverschil is ongeveer vijf meter.

Het wijst-fenomeen

Breuken hebben invloed op de waterhuishouding van het gebied. Grondwater stroomt van grof zand naar fijn zand en kan hierdoor niet snel weg. Het water wordt daardoor bij de breuk naar het oppervlak gestuwd, waardoor er een nat gebied op de hoger gelegen grond ontstaat. Dit unieke verschijnsel noemen we wijst. Bij een breuk is het hoger gelegen deel nat en het lager gelegen deel droog. Grondwater dat naar de breuk stroomt is rijk aan ijzer. Als dit grondwater aan het oppervlak komt oxideert het. Hierdoor krijgt het water een roestbruine kleur.

Alle toeristisch-recreatieve informatie op één site

Naast de ontwikkelingen rond de Peelrandbreuk, is dit voorjaar ook de website www.bezoek-boekel.nl live gegaan. Dit is dé site om te raadplegen voor een bezoek aan Boekel. Op deze site vinden bezoekers uitgebreide informatie over wat er in Boekel te doen is. Of het nu gaat om horeca, evenementen of een dagje uit; alle informatie is nu verzameld op één plek, in samenwerking met de VVV Noordoost-Brabant.

De website is nog volop aan het groeien.Daarom wordt aan ondernemers en verenigingen in Boekel nadrukkelijk gevraagd om evenementen, ideeën, tips en representatieve foto’s te delen op de website. Dat gaat heel eenvoudig via www.bezoek-boekel.nl/ondernemers. De VVV verwerkt de informatie vervolgens op de website.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!