Onderwijs op de toekomstige werkplek – midden in de natuur

  • Onderwijs & Training

Recreëren in de natuur is booming business. We willen massaal achter die computer en tablet vandaan. We zoeken onze rust en ontspanning steeds meer in de natuur. Een survivaltocht als teambuildingsuitje, mountainbiken met vrienden of lekker klimmen met je kinderen. Voor iedere doelgroep is er wel een outdoor activiteit te vinden.

Onderwijs op de toekomstige werkplek – midden in de natuur

Buitensportbedrijven, campings, evenementenorganisaties en recreatieparken groeien als kool en komen medewerkers tekort, vooral goed gekwalificeerd personeel is moeilijk te vinden. Daar heeft Helicon MBO Helmond adequaat op ingespeeld door het ontwikkelen van de nieuwe opleiding tot allround coördinator instructeur buitensport. Door samen te werken met bedrijven zoals Rocks ’n Rivers in Goirle, combineert deze opleiding het klaslokaal op school met praktijkonderwijs op uitdagende locaties midden in de natuur.

Bedrijven hebben behoefte aan goed personeel

Goed personeel is veelzijdig personeel. “Studenten hadden niet altijd de juiste kennis. Ze wisten bijvoorbeeld veel van natuuronderhoud, maar te weinig van het begeleiden van sportactiviteiten of andersom. Daarom hebben we nu een opleiding ontwikkeld die deze eigenschappen combineert”, vertelt Mark Schepers, docent opleiding allround coördinator instructeur buitensport bij Helicon MBO Helmond. De 3-jarige opleiding is dit jaar gestart. Het klaslokaal is grotendeels verruild voor praktijklocaties zoals het mooie klimbos van Rocks ’n Rivers. Op het moment van het interview geeft Mark, samen met een instructeur van het buitensportbedrijf, een training aan studenten die worden opgeleid tot rescue instructeur. “We maken gebruik van de materialen, locatie en expertise van Rocks ‘n Rivers. Dit kun je niet in een schoolsetting doen. Hier zien de studenten hoe het er in het werkende leven aan toe gaat. Ze zien klanten rondlopen en begeven zich misschien wel op hun toekomstige werkplek. We geven de lessen samen, zodat we onze aandacht kunnen verdelen. De opleiding sluit nu beter aan bij de behoefte van bedrijven.”

Klimmers

Studenten worden medewerkers

Voor Rocks ’n Rivers is de samenwerking net zo interessant. “Studenten blijven vaak hangen voor een stage of kunnen bij ons aan de slag als instructeur zodra ze klaar zijn met hun opleiding. We hebben ze zelf mee opgeleid, dus we hoeven geen sollicitatiegesprek meer te voeren. We weten wat we in huis halen”, vertelt Martijn van Gool, eigenaar van Rocks ’n Rivers. “Daarnaast worden de lessen gegeven in onze dalperiodes, dan kunnen we de studenten meteen laten zien dat ook het onderhoud van het terrein onderdeel is van het werk.”

Opleiding allround coördinator instructeur buitensport

Het eerste jaar oriënteren de studenten zich op verschillende buitensporten, zoals mountainbiken, wandklimmen, boogschieten, hoogteparcours, kanoën, kajakken en oriëntatietochten. In het tweede jaar gaan ze al aan de slag als instructeur en organiseren ze onder andere survivalkampen in de Belgische Ardennen voor de eerstejaars. In het laatste jaar kiezen de studenten hun specialisatie. Ze gaan stage lopen of zetten een eigen mini onderneming op. Ze leren tijdens de opleiding om sportactiviteiten en evenementen te organiseren, een draaiboek te maken, risico’s te inventariseren, te plannen, lessen voor te bereiden en bovenal samen te werken. Met deze opleiding kunnen ze aan de slag als recreatieleider, instructeur, survivalgids of coördinator bij buitensportbedrijven, groepsaccommodaties, attractieparken, campings, watersportbedrijven, evenementenorganisaties of als beheerder van een recreatieterrein.

Op zoek naar goede samenwerking met buitensportbedrijven

Helicon werkt samen met verschillende buitensportbedrijven. Studenten zien op die manier verschillende gebieden en settings. “We zijn altijd op zoek naar bedrijven om mee samen te werken, zodat het bedrijf er nieuwe medewerkers uit kan halen en wij een klaslokaal midden in de natuur hebben waar we optimaal les kunnen geven. Zo zijn de studenten beter voorbereid op het werkveld en krijgen bedrijven beter personeel”, aldus de oproep van Schepers.

Meer informatie over Helicon MBO Helmond:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!