Ook een campus voor productie op Brainport Industries Campus

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brainport Industries Campus

De eerste paal is nog maar net geslagen en nu al heeft de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven een veelbelovende toekomst. Waar de stad al een campus voor onderzoek en een campus voor ontwikkeling heeft, komt er ook nog een campus voor productie bij.

Ook een campus voor productie op Brainport Industries Campus

Foto: impressie van de Brainport Industries Campus

Complexiteit, flexibiliteit en snelheid

“Wat wij op de BIC gaan doen is op de andere 2 campussen in Eindhoven niet mogelijk en niet toegestaan, namelijk produceren”, zegt John Blankendaal, managing director van Brainport Industries.

“Als de BIC er niet was gekomen, hadden wij internationaal de slag gemist. In de hightech sector draait het in internationale concurrentie om complexiteit, flexibiliteit en snelheid. Juist dat zijn de elementen waarmee de BIC goed kan scoren.”

Eindhoven. Officieel de slimste regio van de wereld sinds juni 2011. Met een speciale campus voor onderzoek, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en een speciale campus voor ontwikkeling, de High Tech Campus (voorheen uitsluitend Philips). Maar bedrijven, instellingen en overheden zagen een gat in die markt: een campus voor de maakindustrie. En dus is er nu de Brainport Industries Campus in Eindhoven (BIC).

In wording, want de eerste paal voor het eerste van de 5 gebouwen is nog maar net geslagen. Het te bouwen Atrium wordt het centrum van de campus. De bedrijven kunnen op de campus laboratoria, cleanrooms en machines samen gebruiken. Maar er komt ook veel groen, er komen fietspaden en het terrein wordt openbaar toegankelijk. Belangrijke aspecten voor een campus als de BIC.

‘Niet te kopiëren’

“De BIC is niet te kopiëren”, zegt Blankendaal. “Je kunt dezelfde gebouwen neerzetten en dezelfde faciliteiten, maar het eigene wordt toch gevormd door de mensen en de netwerken die zij hebben. En die zijn uniek.” De komst van een aantal bedrijven staat nu al vast. KMWE (high tech machines), Festo (automatisering), Yaskawa (onder meer robots), Biesheuvel Techniek (logistiek) en Anteryon (3D printing), in september 2e geworden in de MKB Innovatie Top 100 2017. In augustus 2018 starten er ook opleidingen van Summa Techniek, Summa Procestechnologie, Teclab en Fablab. In de Fabriek van de Toekomst bouwen dan ruim 1.600 mbo-studenten aan hun toekomst en die van de hightech.

Duizenden arbeidsplaatsen

De Brainport Industries Campus gaat voor duizenden arbeidsplaatsen zorgen. Sterker nog: de samenwerking op de BIC zorgt voor 10 tot 12% extra werkgelegenheid, zo is vorig jaar onderzocht door een aantal Summer School studenten van verschillende universiteiten.
“Welke bedrijven ik graag zou willen binnenhalen? Dat zijn vooral bedrijven die de keten compleet maken, zodat we ‘one stop shopping’ kunnen bieden”, zegt John Blankendaal door zijn autotelefoon, rijdend door het Brabantse, industriële land.

‘Waarde ligt in optelsom’

Blankendaal: “De grootste drempel die wij over moesten, was dat ondernemers 10 jaar geleden zeiden: ‘Er is toch leegstand?’
Het was in de tijd van de crisis, en veel mensen zagen nieuwbouw van een dergelijke campus niet zitten. De drempel voor de komende jaren is de angst van een individueel bedrijf dat het zijn identiteit verliest, omdat het denkt op te gaan in een groter geheel. Terwijl de waarde van zo’n campus juist ligt in de optelsom 1 + 1 = 3. Het zit ‘m niet in een bord op de gevel met je naam, het zit ‘m in de waarde die je geeft aan een heel ecosysteem.”

Een campus als deze brengt alle competenties, skills en vaardigheden van mensen en bedrijven samen.

Vooruitstrevend economisch beleid

“Niet om te slijmen, maar we zijn in Brabant gezegend met een provincie die een vooruitstrevend economisch beleid voert en een uitstekend innovatieprogramma heeft”, aldus Blankendaal. “Dat is een belangrijke voorwaarde om een initiatief als de BIC te laten slagen.”

Bron: Brabant Magazine

Meer informatie over Brainport Industries:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!