Opleidingscentrum Brabant Water/GOA levert nieuwe 'ambassadeurs' voor de branche

  • Onderwijs & Training
  • Bron: KW1C

Een twintigtal studenten van het opleidingscentrum van Brabant Water/GOA heeft afgelopen week hun diploma behaald. De opleiding in Eindhoven is het resultaat van een bundeling van krachten op het gebied van onderwijs en infratechniek.

Opleidingscentrum Brabant Water/GOA levert nieuwe 'ambassadeurs' voor de branche

De focus is daarbij gericht op de deelterreinen gas-water-warmte. Samen met Koning Willem I College (KW1C) en later ook GOA Leidingtechniek heeft het provinciaal opererende drinkwaterbedrijf een succesvolle BBL-formule tot stand gebracht. 

Ambities waargemaakt

De studenten behaalden hun diploma voor de opleidingen (eerste) Monteur gas-water-warmtedistributie op mbo-niveau 2 en 3, en Uitvoerder bouw/infra (met keuzeonderdeel drinkwaterdistributie) op niveau 4. "Mooi dat dit groepje gediplomeerden de ambities heeft waargemaakt. Aandacht voor je eigen ontwikkeling, dat vind ik altijd bewonderingswaardig", aldus Antoon van Ballegooij van Brabant Water. "Gelijktijdig werken en studeren is een uitdaging, zeker als je bijvoorbeeld ook een gezin hebt. Zoiets heeft geheid invloed op de thuissituatie waarin steun onontbeerlijk is", vulde senior adviseur Jacques Doomernik namens KW1C aan. 

Vruchtbare samenwerking

Het opleidingscentrum in Eindhoven ontstond in 2012, toen Brabant Water en KW1C gezamenlijk de opleiding Monteur infratechniek startten. Nadat minister Bussemaker drie jaar later de kwalificatiedossiers aanpaste om de professionalisering en doelmatigheid binnen het beroepsonderwijs te bevorderen, sprong GOA Leidingtechniek uit Zoetermeer in het 'gat' door met de twee initiatiefnemers in zee te gaan. "Vanwege onze specifieke expertise op het gebied van gas en warmte ontstond al snel een vruchtbare en toekomstbestendige samenwerking", aldus Danny Ouwendijk, directeur van GOA Leidingtechniek. 

Flink geïnvesteerd

In de loop der tijd is flink geïnvesteerd in het opleidingscentrum. Van Ballegooij: "Behalve een theorielokaal hebben we verschillende praktijkplekken gerealiseerd. Denk aan proefopstellingen waarbij de aspecten water, warmte en gas ruimschoots aan bod komen. Overigens, om veiligheidsredenen gebruiken we in plaats van gas gewoon lucht; dat sist ook!"

Investering

William Romijn(31), werkzaam bij Evides, behaalde zijn monteursdiploma op niveau 3. "Voorheen heb ik onder andere gewerkt als fietsenmaker en loodgieter. Toen ik begon aan het (instroom)traject, was dit werkveld compleet nieuw voor me. Bovendien was het zo'n vijftien jaar geleden dat ik in de schoolbanken had gezeten. Achteraf is alles boven verwachting verlopen. Ik speel zelfs met de gedachte mbo-4 te gaan doen", gaf Romijn prijs.

Meer dan waard

Zijn teamleider Henk Schouten was eveneens tevreden: "William is gaandeweg het traject met sprongen vooruitgegaan, vooral doordat sprake was van een goede afstemming tussen praktijk en theorie. Een ander pluspunt was de onderlinge uitwisseling van ervaringen tussen studenten. Al met al is vanuit ons bedrijf gezien de investering méér dan waard geweest", concludeerde Schouten.

Tekst: Chris Korsten

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!