Partners zetten stap in de toekomst van het opleiden voor smeden

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Mondra Opleidingen

In de Toscaanse gemeente Pratovecchio Stia heeft van 1 t/m 5 april 2017 de vijfde meeting van de European Iron Academy plaatsgevonden. De aanwezige partners zetten zich in voor de toekomst van de opleiding tot smid.

Partners zetten stap in de toekomst van het opleiden voor smeden

De aftrap voor dit project vond in februari 2016 plaats in de Gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek en daarna vergaderingen in het Oostenrijkse Ybbsitz, het Finse Mynämäki en het Duitse Kolbermoor . Doel van dit project is om allereerst een overzicht te krijgen van alle opleidingsmogelijkheden tot smid in Europa en hoe de verschillende opleidingsniveaus op elkaar kunnen worden afgestemd. Dit moet uiteindelijk kunnen leiden tot uitwisseling van leerkrachten en leerlingen op internationaal niveau. De projectcoördinator en contactpersoon voor Erasmus+, welke voor dit project Europese subsidie heeft toegekend, is Janny Huisman van Mondra opleidingen in Andelst.

Europees erkend Meesterdiploma voor smeden

Tijdens de meeting in Pratovecchio Stia is er gewerkt aan de uitkomsten van de vragenlijsten die gestuurd zijn naar diverse opleidingsinstituten voor metaal en smeedtechnieken om de opleidingsniveaus in Europa te kunnen vaststellen en deze in te delen in het European Qualifications Framework (EQF). Dit maakt het mogelijk op de opleidingsniveaus te kunnen koppelen om het zo mogelijk te maken om de specialisten opleidingen te laten aan sluiten. In de tweede fase van het project zal er gewerkt worden aan de diverse specialisten opleidingen zoals het vervaardigen van kerkkunst en meubels in Italië, het maken van houtbewerkingsgereedschap in Finland, bronssmeden en koperbewerken in Duitsland en het restauratiesmeden in Nederland. Maar ook door deze samenwerking is het mogelijk geworden dat er een Europees erkend Meesterdiploma voor smeden komt. Vanaf 2018 is deze opleiding te volgen bij Mondra Opleidingen in Andelst en na verwachting zullen in 2019 de eerste proeven van bekwaamheid worden afgenomen.

Culturele uitwisseling

Tijdens deze meetingen is het van wezenlijk belang om ook een culturele uitwisseling te laten plaatsvinden. In Stia is de projectgroep op werkbezoek geweest bij de school waar de opleiding smeden wordt verzorgd, diverse cultuurhistorische gebouwen, zoals een oude watermolen, de wolspinnerij en pallazio’s zijn bezocht .

European Iron Academy 

Het project European Iron Academy vloeit voort uit de “Ring van Europese IJzersteden”, waar de Gemeente Oude IJsselstreek partner van is. Het is een goed voorbeeld van het praktische werk in de Ring.

Volgende meeting

De 6e meeting zal plaats vinden van 26 t/m 28 juni in Prerov, Tsjechoslowakije. In de week van 8 november vind het Multiplier Event plaats in Nederland. Daar worden diverse burgermeester en bestuurders uit de lidsteden van de Ring van Europese IJzersteden verwacht maar ook smeden uit heel Europa, brancheorganisaties, opleidingscentrums en schoolbestuurders en landelijke politici.

Meer informatie over Mondra Opleidingen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!