PharmaCytics wint Innovation for Health Award

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Novio Tech Campus

Een publieks- en vakjury heeft Pharmacytics uitgeroepen tot winnaar van de AXON Innovation for Health & Global Investor Forum Award. Het innovatieve biofarmabedrijf met het hoofdkantoor op de Novio Tech Campus in Nijmegen, liet tijdens de verkiezing bijna dertig concurrenten achter zich.

PharmaCytics wint Innovation for Health Award

PharmaCytics koppelt medicijnen aan voedingsstoffen, waardoor ze als beter door ons lichaam worden opgenomen.
“We waren aangenaam verrast en enorm blij”, zegt Han van ’t Klooster, CEO van PharmaCytics, bij het winnen van de AXON Innovation for Health Award. Vijf jaar geleden begon hij, samen met Gerrit Veeneman, aan de ontwikkeling van een veelbelovende technologie, waarmee medicijnen konden worden omgevormd tot een nieuw type ‘prodrugs’. Om die technologie naar de markt te brengen richtten ze in 2015 het bedrijf PharmaCytics op.

Award is mooie bevestiging

Het vertrouwen in de techniek is sindsdien alleen maar gegroeid. De toekenning van de Award is daar een mooie bevestiging van, vindt Van ’t Klooster: “Met onze techniek koppelen we medicijnen met een verbindingsstuk aan een voedingsmiddel”, zegt Van ’t Klooster. “Die nieuwe combinatie wordt door de darmwand herkend als een voedingsmiddel en gaat daarom veel gemakkelijker door de darmwand naar het bloed dan het originele medicijn. Maar eenmaal in het bloed wordt het medicijn weer automatisch losgeknipt, waarna het zijn werk kan doen. Met lagere doseringen krijg je zo hetzelfde effect als met de hogere doseringen die je eerst nodig had. Bovendien worden zo de bijwerkingen ook minder.”
“Belangrijk voordeel daarbij is bovendien dat we in staat zijn om bijvoorbeeld een intraveneus middel om te zetten naar een oraal middel”.

Platformtechnologie

PharmaCytics, met onderzoeklocaties op de Novio Tech Campus en het Pivot Park, heeft een zogenoemde platformtechnologie ontwikkeld. De technologie is namelijk toepasbaar op vele medicijnen. Van ’t Klooster: “Met synthetische chemie hebben we diverse moleculaire verbindingstukken gemaakt, die we ‘linkers’ noemen. Met die linkers koppelen we medicijnen aan voedingsmiddelen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een vitamine of aminozuur.
Inmiddels hebben we een behoorlijke bibliotheek met linkers. Met al die linkers kunnen we nu al heel veel medicijnen op de juiste manier aan voedingsmiddelen koppelen. De technologie biedt nu al enorm veel toepassingsmogelijkheden.”

Meer informatie over NOVIO TECH CAMPUS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!