PIA Automation werkt mee aan proefproject met hydroturbine in Antwerpen

  • Technologie
  • Bron: HLN.be

De hele maand januari heeft in de Antwerpse Kallosluis een proefproject met een hydroturbine gelopen. Het 15 meter lange toestel werd in een waterafvoerkanaal geplaatst en maakte gebruik van de kracht van de waterstroom om energie op te wekken.

PIA Automation werkt mee aan proefproject met hydroturbine in Antwerpen

Als het proefproject succesvol is, wil het Havenbedrijf in de toekomst alle sluizen energieneutraal maken. De haven van Antwerpen telt momenteel zeven zeesluizen, waar dagelijks een grote hoeveelheid water wordt verwerkt. Om te testen hoe deze waterstroom kan worden ingezet om elektriciteit op te wekken, heeft het Havenbedrijf een hydroturbine met een vermogen van 100kW geplaatst in de Kallosluis. Het constructiebedrijf De Meyer ontwikkelde de turbine in samenwerking met Water2Energy. De Meyer stond daarna ook in voor de bouw en de installatie van de waterturbine, waarbij de elektrische besturing is gerealiseerd door PIA Automation B.V.

Waterkracht biedt potentieel

In een eerste proeffase tot eind januari zal het elektrisch potentieel vermogen van deze techniek gemeten worden. Na afloop van deze testfase volgt een evaluatie en indien de testen succesvol zijn, is de volgende stap om de hydroturbine door middel van een generator met het elektriciteitsnet te verbinden. “De Kallosluis heeft een jaarlijks verbruik van ongeveer 500 MWh. De testen zullen uitwijzen hoeveel energie er precies kan worden opgewekt, en dus hoeveel turbines er moeten worden ingezet om, tegen 2020, de Kallosluis volledig op de kracht van waterstroom te laten werken en daarmee energieneutraal te maken. Dit kan dan vervolgens worden uitgebreid naar de andere zes sluizen in de haven.” 

Innovaties Havenbedrijf

De test met de hydroturbine is een concreet voorbeeld van de innovatieve ideeën die het Havenbedrijf in de praktijk omzet om de haven duurzamer te maken. “Energietransitie speelt daarin een cruciale rol”, zegt Piet Opstaele, innovatiemanager bij het Havenbedrijf Antwerpen. “Met deze hydroturbine testen we een unieke en vooruitstrevende techniek om energieverbruik op te wekken uit duurzame bronnen. Op termijn is het onze doelstelling om alle sluizen in de haven volledig energieneutraal te maken door middel van het gebruik van waterkracht. Dit betekent een jaarlijkse energiebesparing van 1500 MWh, wat overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 425 gezinnen. Deze test zal ons belangrijke inzichten geven om hier in verdere en concrete stappen te kunnen zetten.”

De opgewekte stroom zal in de eerste plaats gebruikt worden om de sluizen energieneutraal te maken. Als er dan nog over is, dan zouden ook gezinnen van de stroom gebruik kunnen maken.

Meer informatie over PIA AUTOMATION B.V. :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!