Platowood klaar voor de toekomst door investering in duurzaam machinepark

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Platowood

Houtfabrikant Platowood werd afgelopen december getroffen door een brand in een oven waarin hout verduurzaamd wordt. De bedrijfsvoering kwam gelukkig niet in gevaar, maar de brand heeft wel geleid tot extra investeringen.

Platowood klaar voor de toekomst door investering in duurzaam machinepark

Foto: Bart Schoonderbeek, Bart Raymann en Henrie Dalhuisen bij de nieuwe oven.

De afgelopen maanden heeft Platowood extra geïnvesteerd in de eigen productielocatie in Arnhem en is zelfs aan innoveren toegekomen. Van resthout zijn extra lange lengtes gemaakt. Belangrijk, want de vraag naar duurzaam hout neemt enorm toe. 

Een uniek proces

Platowood is het eerste en enige bedrijf ter wereld dat duurzaam hout maakt door middel van een uniek proces: hydro-thermische modificatie. Dit wordt ook wel platoniseren genoemd. Door hout te platoniseren – een stap in dat proces is het hout ‘bakken’ in een oven – krijgt hout van snelgroeiende bomen versterkte eigenschappen waardoor ze geschikt worden  voor onder andere gevelbekleding en kozijnen. Dit heeft veel voordelen voor het milieu en met name de CO2 in onze
atmosfeer.

Houtoven Platowood

Bart Raymann, commercieel directeur van Platowood: “De vraag naar duurzame bouwmaterialen groeit sterk. Mede onder de invloed van de coronacrisis is er veel aandacht voor duurzaamheid. Nu veel stil ligt ziet de samenleving het effect van ons handelen op het milieu. Hoewel het proces van Platowood al in de jaren 80 en 90 ontwikkeld is, is het nu actueler dan ooit. En relevanter dan ooit. De brand in december hebben we gebruikt als aanleiding om verder te investeren; ons proces nóg duurzamer te maken. We zijn er trots op dat uit deze tragedie zoiets moois is ontstaan. We zijn klaar voor de toekomst.”

Investeringen

Het machinepark van Platowood is uitgebreid met een vierzijdige schaafmachine, elektrische heftrucks en binnenkort worden er zonnepanelen op de daken geplaatst. En natuurlijk de nieuwe ‘state of the art’ – oven. De oven – gebouwd door het Nederlandse bedrijf BES Bollmann - maakt gebruik van de allernieuwste technieken. Zo zitten de verwarmingselementen dichter bij het hout, waardoor het proces nóg beter gemonitord kan worden en wordt er aanzienlijk minder energie
verbruikt. Bovendien is de nieuwe oven van Platowood gasloos; voor de warmte wordt slechts reststoom van de duurzame energiecentrale op Industriepark Kleefse Waard gebruikt.

Meer informatie over PLATOWOOD B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!