Populariteit elektrische auto's stijgt op occasionmarkt en autodeelplatforms

  • Automotive
  • Bron: RegioinBedrijf

Het aantal elektrische auto's dat wereldwijd wordt verkocht, is vorig jaar flink gestegen en verdubbelde zelfs naar twee miljoen. Hoewel dit goed nieuws lijkt voor de strijd tegen klimaatverandering is het aantal elektrische auto`s dat momenteel in gebruik is nog een druppel op een gloeiende plaat.

Populariteit elektrische auto's stijgt op occasionmarkt en autodeelplatforms

Beeldrechten: Flickr Car2Go

faceme CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Toch heeft het elektrisch rijden lokaal wel degelijk impact en lijkt de populariteit ziende ogen toe te nemen. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de groeiende interesse in elektrische auto's op de occasionmarkt. Maar ook op de autodeelmarkt speelt elektrisch rijden een steeds belangrijkere rol.

Elektrische auto wordt het snelst verkocht op occasionmarkt

Goed nieuws voor de occasionmarkt: de groei van de verkoop van gebruikte personenauto's zet ook dit jaar door. Uit de resultaten van het Nationaal Occasion Onderzoek bleek dat 2016 een succesvol jaar was, waarin tweedehandsauto's gemiddeld 72,6 dagen op een nieuwe eigenaar moesten wachten. Dit is 1,4 dagen minder dan in 2015. De gestegen verkoop van occasions wordt vooral veroorzaakt doordat consumenten vaker een tweedehands auto verkiezen boven een nieuw exemplaar. Daarnaast maakt de toegankelijkheid van digitale autohandel platforms zoals bijvoorbeeld autotrader.nl het eenvoudig om een occasion te vinden en te verkopen.

Opvallend is de ontwikkeling van de elektrische auto op de occasionmarkt; dit type auto werd het snelst verkocht. Al moet hier wel in meegenomen worden dat het aanbod aan elektrische auto's een stuk minder is in vergelijking met benzine- en dieselauto's. In 2016 werden er 614 elektrische occasions verkocht en duurde het gemiddeld 50 dagen voordat een volledig elektrische auto een nieuwe eigenaar kreeg. Vermoedelijk hangt dit samen met de subsidie die vanaf dit jaar alleen nog voor volledig co2-neutrale auto's geldt. Daarnaast wordt door de verbeterde infrastructuur van oplaadpalen in de steden de elektrische auto een interessantere optie. Een opvallende ontwikkeling is dat de hybride auto's juist in populariteit afnemen en langer te koop blijven staan, zo'n 65 dagen in 2016, terwijl dit in 2015 nog 63 dagen was.

Amsterdam heeft de beste oplaadinfrastructuur ter wereld

De populariteit van elektrische auto's is ook terug te zien bij het autodelen. 's Werelds grootste elektrische autodeeldienst car2go heeft een volledig elektrische vloot en is wereldwijd actief. Hierin is de autodeeldienst wel afhankelijk van een goede infrastructuur voor het opladen van elektrische auto's. In Amsterdam heeft car2go niets te klagen; met meer dan duizend oplaadstations heeft de stad de beste oplaadinfrastructuur ter wereld. Dat is natuurlijk fijn voor de gebruikers van elektrische deelauto's en bezitters van (tweedehands) elektrische auto's, maar ook voor de stad zelf is dit een mooie manier om zich als groen en energiezuinig te profileren. In het bepalen van de oplaadinfrastructuur spelen energiezuinige autodeelplatforms als car2go een belangrijke rol, aangezien ze met de relevante gebruikersdata advies kunnen geven over de meest ideale plekken in de stad voor het plaatsen van laadstations.

Na een aantal jaar van argwaan, en vooral veel subsidie en promotie vanuit de overheid, lijkt de Nederlandse automobilist langzaam overstag te gaan en het elektrisch rijden te omarmen. Dit is niet alleen terug te zien in de stijgende vraag naar elektrische auto's op de occasionmarkt, maar ook in de wijze waarop grote steden zoals Amsterdam de omgeving aanpassen aan het groter wordende aantal elektrische auto's. Het is nu afwachten hoe de Nederlandse automobilist gaat reageren op de nieuwste innovatie op het gebied van zuinig rijden: een auto gemaakt van biocomposiet.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!