PPM Oost verkoopt belang Gelderse Ojah

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: PPM Oost

Gerenommeerd Belgische investeerder Korys gaat ambitieuze plannen uitbouwen; PPM Oost investeert financieel rendement opnieuw in Gelderse economie.

PPM Oost verkoopt belang Gelderse Ojah

Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) heeft haar belang in Ojah verkocht aan de Belgische investeerder Korys. Het Gelderse Ojah b.v. is producent van Beeter®, een plantaardige vleesvervanger die aan tientallen klanten in dertien landen wordt geleverd. Ojah verwacht door de investering van Korys sneller te kunnen groeien. Ojah blijft gevestigd in Ochten. Met de verkoop van haar belang in Ojah bewijst PPM Oost dat realiseren van maatschappelijke doelstellingen en een financieel rendement hand-in-hand kunnen gaan.

Plantaardige eiwitten

Michiel Scheffer, gedeputeerde van de Provincie Gelderland: “Wereldwijd groeit de vraag naar voedsel uit plantaardige eiwitten. Die eiwittransitie is goed voor mens, milieu en dier. Alternatieven voor vlees zijn echter alleen kansrijk als ze lekker smaken. Ojah heeft bewezen dat haar Beeter-producten bij de consument in de smaak vallen. We zijn blij dat we met het beschikbaar stellen van innovatiefondsen een bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van wereldproblemen. Daarnaast investeren we hiermee in regionale innovatie en werkgelegenheid. Dat is niet altijd eenvoudig, maar PPM Oost bewijst met Ojah dat ons beleid succesvol is.”

Ojah in goede handen overgedragen

PPM Oost investeert sinds eind 2010 samen met private investeerders in Ojah. Door die investering kon een eigen fabriek worden gebouwd in Ochten en groeide het bedrijf van een handvol medewerkers naar een personeelsbestand van 25 FTE. In 2012 werd Ojah uitgeroepen tot Meest Innovatieve MKB-bedrijf van Nederland en is anno 2017 het snelst groeiende vleesvervangerbedrijf van Nederland.

Marius Prins, directeur van PPM Oost, is trots op de ontwikkeling van Ojah. “We hebben van dichtbij meegemaakt hoe hard de mensen van Ojah hebben gewerkt. Als aandeelhouder steunden en adviseerden we Ojah daar waar mogelijk. Ojah was een van de parels in de portefeuille. We vonden het belangrijk ons belang in goede handen achter te laten. Met Korys heeft Ojah nu een gerenommeerde investeerder die het bedrijf verder kan helpen met het realiseren van de ambitieuze groeiplannen. Het geld dat we verdienen met deze verkoop gebruiken we om opnieuw te investeren in kansrijke bedrijven, die de regionale economie en werkgelegenheid in de provincie verder stimuleren”, zegt Prins.

Over Ojah

Directeur Frank Giezen, die Ojah in 2009 oprichtte samen met Wouter Jansen en Jeroen Willemsen, kijkt terug op een prettige samenwerking met PPM Oost: “We zijn dankbaar voor de kansen die we kregen door de voormalige aandeelhouders. Wij beschouwen deze transactie als een logisch volgende stap om ons te helpen de huidig leidende positie in de plantaardige eiwitten revolutie te versterken.” Met de nieuwe investeerder hoopt het Gelderse bedrijf nieuwe stappen te kunnen maken.

Giezen vervolgt: “De deelname van Korys geeft Ojah de gelegenheid om de internationale groei te versnellen met behoud van de hoge standaard op bedrijfsethiek, duurzame en schone productielabel en de hoogste kwaliteit en de smaak. We denken met Korys de bestaande relaties met klanten en partners te versterken en nieuwe internationale partnerschappen op te zetten. De focus blijft liggen op de ‘ingredient branding strategy’, co-creatie en verdere ontwikkeling van nieuwe plantaardige innovaties. Wij voorzien een verdere uitbreiding van de huidige productiefaciliteit in Nederland om onze strategie uit te voeren.”

Over Korys

Korys is de investeringsholding van de familie Colruyt. De familie is reeds meer dan 50 jaar actief en heeft de Colruyt Group uitgebouwd tot één van de meest succesvolle retail en food services bedrijven in Europa. Korys wil duurzame meerwaarde creëren via een gespreide portefeuille van investeringen en richt zich op sectoren waarin het reeds aanzienlijke vakkennis heeft opgebouwd, zoals Consumer en Retail, Renewable Energy en Life Sciences.

PPM Oost

PPM Oost, het participatiebedrijf van Oost NV, is de regionale durfinvesteerder in Oost-Nederland. Zij stelt de benodigde financiering én haar netwerk, kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in High Tech, Life Tech, Cleantech & Energy en investeert tevens in marktfondsen. Naast investeren helpt Oost NV ondernemers met innoveren, internationaliseren en (bedrijfs)infrastructuur.
PPM Oost staat voor actief beheer en coaching: ondernemen voor de maatschappij van de toekomst. Met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel en Regio Twente investeert PPM Oost in ruim 220 bedrijven met een totaal fondsvermogen onder beheer van ruim 300 miljoen euro. Zo wordt een mooie bijdrage geleverd aan het behalen van regionale, economische, milieu- én werkgelegenheidsdoelstellingen.

Meer informatie over VERWIJDERD:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!