Provincie Overijssel doet onderzoek naar groeipotentieel grenswerkers

Werkgevers in het Nederlandse en het Duitse grensgebied staan te springen om personeel. Gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel gaat daarom op 11 juni op snuffelstage bij INOTEC in Heek om zelf te ervaren waar werkgevers en grenswerkers in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen en om te bekijken hoe de interesse voor werken over de grens kan toenemen.

Provincie Overijssel doet onderzoek naar groeipotentieel grenswerkers

Nederland laat in haar grensregio’s 2 procent groei en één miljoen banen liggen. Zonder barrières loopt het groeipotentieel zelfs op naar 8 procent. Dat blijkt uit een studie van de Europese commissie. Hier liggen grote kansen. Ook voor het EUREGIO-gebied. Hemelsbreed is de afstand tot onze Duitse buren klein. Toch blijven zowel Duitse als Nederlandse werknemers het liefst in eigen land werken.

Vragen

Waar hebben werkgevers behoefte aan, tegen welke uitdagingen lopen zij aan qua regelgeving, werving, loon- en belastingregels? En met welke vragen zitten potentiële werknemers. Zoals kinderopvang, diploma-erkenning, taal, salaris, belasting, wonen en reizen? Op die vragen wil Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van provincie Overijssel, antwoord krijgen zodat hij daar op in kan spelen. En de populariteit van werken over de grens stimuleren. Dit versterkt de euregionale economie en vormt een stimulans voor de werkgelegenheid.

Snuffelstage

De EUREGIO is dit voorjaar gestart met het ‘Experiment Grens’. Deze pilot zet zich in voor een gezamenlijke transparante grensoverschrijdende arbeidsmarkt. En richt zich tot iedereen die belangstelling heeft voor een professionele sprong over de grens. Van scholieren en MBO-, HBO- en WO-studenten tot werknemers met jarenlange ervaring. Een zeer interessante mogelijkheid is het deelnemen aan een snuffeldag bij een werkgever.

Van Hijum: “Zo’n dag draagt bij aan het beter leren kennen van elkaars mogelijkheden en neemt mogelijke horden en vooroordelen weg. Om te ervaren wat er bij werken over de grens komt kijken, wil ik zelf van deze stagemogelijkheid gebruik maken. Ik ben wellicht niet de beste installateur, schilder, ICT’er of recruiter. Maar wel heel goed in staat om de praktijk te beoordelen, maatregelen te treffen, de problematiek op de politieke agenda te plaatsen en daar in Den Haag aandacht voor te vragen”.

INOTEC

De snuffelstage van van Hijum vindt plaats bij INOTEC, gevestigd in Heek bij Gronau. Het bedrijf bestaat inmiddels 30 jaar en is gespecialiseerd in klimaattechniek: van verwarmingsinstallaties, brandmelders tot ventilatietechniek. De ordeportefeuille is goed gevuld maar ondernemer Heinz Brügger geeft aan dat hij dringend behoefte heeft aan goed opgeleide installatiemonteurs.

Meer informatie over Provincie Overijssel:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!