Radboud-alumna is de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Radboud Universiteit

De nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, heeft gestudeerd aan de Radboud Universiteit. In 1989 behaalde ze hier master Beleidswetenschappen. Van Engelshoven studeerde ook rechten aan de Universiteit Leiden.

Radboud-alumna is de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Foto: Ingrid van Engelshoven. Door Frank Jansen, via Wikimedia Commons

Ingrid van Engelshoven was tijdens haar studie al actief in de politiek: ze was tussen 1986 en 1989 afdelingsvoorzitter van D66 Nijmegen. Over die tijd schreef Trouw eerder dit jaar:

Ingrid van Engelshoven woonde net in Nederland, na een jeugd in België, waar haar Nederlandse vader bij een raffinaderij werkte.

"Ik heb heel lang met de blik van een buitenstaander naar Nederland gekeken. Vlak voor ik hier ging wonen, liep ik in België nog in schooluniform. In Nijmegen zat ik naast studenten met hanenkam. Het was een tijd van hevige politieke polarisatie tussen links en rechts. Sowieso verbaasde ik me over de neiging van Nederlanders om mensen in hokjes te duwen."

Als student bestuurskunde hoorde ze D66-leider Hans van Mierlo spreken bij zijn historische lezing 'Reden van bestaan', waarin hij pleitte voor politieke vernieuwing. Ze werd meteen actief lid. "D66 paste wél bij me. Van Mierlo wilde de polarisatie en de hokjes juist doorbreken."

Onderwijskansen vergroten

Ingrid van Engelshoven was van 2007 tot 2013 partijvoorzitter van D66. Sinds de Tweede Kamer-verkiezingen van afgelopen maart zit ze in de Tweede Kamer. Daarvoor was ze onder meer wethouder en locoburgemeester van de gemeente Den Haag, waar ze onderwijs in haar portefeuille had. Ze pleitte onder andere voor een langere brugklas, om de kansen te vergroten van kinderen die minder goed toegang hebben tot hoger onderwijs.

Wetenschap en hoger onderwijs

Als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staat Ingrid van Engelshoven aan het hoofd van dit ministerie. Naast haar treedt Arie Slob aan als minister zonder portefeuille. Wetenschap en hoger onderwijs vallen binnen de portefeuille van Van Engelshoven.

Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!