Recruitmentbureau Hays kijkt samen met opdrachtgever naar de vraag van morgen

  • Arbeidsmarkt

Teamleider Recruitment Sergio Koosman ziet de functieprofielen van bedrijven die hij vanuit Hays ondersteunt steeds meer veranderen. “Eén van de belangrijkste onderdelen van het wervingsproces blijft het gesprek met de opdrachtgever. Samen formuleren we heel precies waar de behoefte ligt.”

Recruitmentbureau Hays kijkt samen met opdrachtgever naar de vraag van morgen

In warehouses lopen grote spelers zoals Amazon voorop met geautomatiseerde systemen waar robots via vastgelegde lijnen en picklocaties het werk doen. Voordeel is dat zo’n operatie 24 uur per dag kan doorlopen. Een bedrijf doet daarmee een enorme investering en bespaart daarmee op de lange termijn op loonkosten. Koosman: “In Nederland zie je enkele spelers dit voorbeeld wel volgen, maar dat geldt nog niet voor het grote gros van de markt.”

Verandering van teamcomponent

Koosman verwacht wel dat de markt uiteindelijk gaat volgen. Het is precies waarom Hays al langer in de gaten houdt wanneer de echte kentering gaat plaatsvinden. Dat de verandering aanstaande is, merkt hij al in zijn werk als teamleider Recruitment. “Voor een grote klant zoeken we een teamleider de operatie en productie op de werkvloer aanstuurt. Volgend jaar investeert dit bedrijf in een geautomatiseerde machine, waarvoor een gedeelte van het personeel moet worden omgeschoold naar operator. Wanneer het eenmaal zover is, heb je geen teamleider meer nodig, maar een productiemanager. Iemand die zorgt dat het proces blijft doorlopen en stuurt op KPI’s als productiviteit en anticipeert op machine storingen en onderhoud.”

Het vraagt om andere profielschetsen van mensen die meegaan met automatiseringsslagen en handig zijn met techniek en systemen. “Wijzigingen in het gebruik van systemen moeten ze kunnen vertalen naar de ontwerpers en naar de vloer. Het blijft weliswaar mensenwerk, alleen het teamcomponent verandert. Je bent grotendeels afhankelijk van een machine die het werk doet, niet van de mensen zelf.”

Anticiperen op Brexit

Met het oog op de Brexit is Koosman inmiddels op zoek naar extra import- en exportspecialisten. Zij adviseren en helpen agenten met de toenemende stroom aan transportbewegingen. “Is de Brexit eenmaal een feit, dan krijg je te maken met importtarieven en neemt het aantal import/export transacties en douaneafhandelingen toe. Met een tekort aan douanespecialisten ontstaat bij bedrijven de angst dat ze niet op tijd aan de klant kunnen leveren.”

Bedrijven die Groot Brittannië in de toekomst overslaan en goederen direct naar Nederland verschepen, krijgen te maken met een toename van de voorraad. Dat creëert een toenemende vraag naar logistiek vastgoed waarvoor je onder andere warehouse managers nodig hebt. “Ook daarin bemiddelen wij.”

Kandidaat met afwijkend profiel

Ondertussen ziet Koosman de vraag naar personeel als supply chain manager nog steeds toenemen. Het vak is belangrijker geworden met het ontstaan van complexe en lange supply chains. Supply chain managers die goed ketenregie kunnen uitvoeren zijn gewild. “Voor het vinden van de juiste kandidaten maken we gebruik van een aantal zoekmanieren, één van de belangrijkste onderdelen daarvan is het gesprek met de opdrachtgever. Iedere opdrachtgever komt met specifieke wensen. Dat kunnen harde criteria zijn zoals de vraag naar een diploma in een bepaalde richting of werkervaring in een industrie”

De teamleider Recruitment helpt organisaties innovatief te blijven door juist ook kandidaten die afkomstig zijn uit een andere industrie een kans te geven. “Soms zie ik kandidaten met resultaten of attituden die heel goed aansluiten bij de vraag van mijn opdrachtgever, maar in een totaal andere sector werken. Daar moet je vaak wat langer over in gesprek. Des te leuker is het dan wanneer ze de kandidaat aannemen.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over HAYS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!