Rena Electronica wil studenten verder helpen en zelf blijven verbeteren

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Rena Electronica

Bij Rena Electronica uit Zundert nemen zowel studenten met een praktische als een theoretische instelling tijdens een stage of afstudeerproject een kijkje in de keuken. HR-manager Janice van Gastel: “Beschik je als student of starter over een combinatie van die twee, dan heb je goud in handen.”

Rena Electronica wil studenten verder helpen en zelf blijven verbeteren

Foto: HR-manager Janice van Gastel

De leverancier van ledverlichting en industriële elektronica werkt veel samen met studenten van Avans Hogeschool en praat over een samenwerking met het NHTV. Ze wil meer gaan samenwerken met mbo-opleidingen. Dat heeft een reden, vertelt Van Gastel. “Doordat we al onze producten geheel naar de wensen en behoeften van de klant modelleren en vervolgens in eigen huis produceren, hebben we veel werkplekken te vergeven. Diversiteit vinden we heel belangrijk. Een goede verdeling van werk- en denkniveau, achtergrond en leeftijd is waar we naar streven.”

Opleidingen en cursussen  

Iedereen die in dienst komt, krijgt een on-the-job training. Met een vast budget per medewerker bestaat er tevens volop ruimte voor scholing buiten de deur. “Laatst nog volgde één van onze medewerkers een cursus Blockchain Technologie. Iedereen komt in aanmerking voor een cursus of opleiding. We willen onze medewerkers helpen, maar ook het bedrijf zelf blijven verbeteren. Het is goed om te kijken hoe zaken elders werken, zodat we kunnen controleren wat de theorie zegt en waar verbetering nodig is.”

Het is ook precies de reden dat het bedrijf een groot aanbod in stages heeft: jongeren komen met nieuwe ideeën en brengen vernieuwing met zich mee. “Past ons ERP-systeem nog voldoende in het bedrijf bijvoorbeeld? Voor dat soort vragen staan we altijd open. Studenten geven een andere kijk op zaken, dat ervaren ook de medewerkers die elke dag met dezelfde middelen werken.”

Studenten komen ook zelf tot nieuwe inzichten bij het Zundertse bedrijf. Zo kwam afgelopen schooljaar een student tijdens zijn stage tot de ontdekking dat de logistiek hem nog beter ligt dan de financiële wereld. “Zo heeft hij in overleg met school op tijd de juiste switch kunnen maken.”

Rena Electronica

Smart factory

Het zijn niet alleen de stagiairs die voor vernieuwing zorgen, daar draagt ook het uitzendbureau Recruit a Student aan bij. “Zij beschikken over een interessante pool van medewerkers. Deze zomer bijvoorbeeld, begint een student die nu tussen twee opleidingen zit met werken bij onze smart factory.”

Het is ook in die ‘fabriek’ waar onlangs een nieuwe machine in gebruik werd genomen, die helpt met het sturen van intelligente processen. “Studenten die robotica of manufacturing studeren, kunnen hier hele leuke opdrachten op baseren.” Haar machines, waarmee Rena Electronica voorloper is in de Benelux en West-Europa, kan problemen melden of zelfs zelf al oplossen nog voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden. Van Gastel: “Die zien bijvoorbeeld dat een specifiek printplaatje voor een machine of computer niet goed wordt geproduceerd. Een vooruitstrevende manier van werken, gekoppeld aan smartwatches. Interessant voor de studenten, want het is voor hen de eerste keer dat ze met een dergelijke machine mogen werken.”

Niet zo moeilijk als het lijkt

Doorgroeimogelijkheden zijn er legio bij het bedrijf dat aan meer dan veertig internationale fabrikanten LED-boards en drivers levert. “Kijk bijvoorbeeld naar één van onze medewerkers, die een aantal jaar geleden afstudeerde aan de TU/e en de smart factory afdeling aanstuurt. Hij begon als stagiair en heeft zich opgewerkt naar de functie van productieleider en lid van het MT. Hij is nog geen dertig jaar.” Van Gastel benadrukt daarom dat het gaat om zelf mogelijkheden zien en die ook grijpen. “Techniek is veel minder moeilijk en ingewikkeld dan mensen in eerste instantie vaak denken. Iedereen kan het vak uiteindelijk in de vingers krijgen.”

Met het starten van de ‘RenAcademy’ wil ze in de regio het middelpunt zijn op het gebied van techniek. Daar is de ‘innovationroom’ die op dit moment in Zundert in aanbouw is, ook een bewijs van. “Mensen die geïnteresseerd zijn in techniek, kunnen hier komen kijken naar oplossingen die we zelf gemaakt hebben en prototypes daarvan.”

Het is tevens een manier om haar eigen medewerkers te stimuleren de tijd te nemen iets van eigen werk te presenteren. “Het feit dat ze creatief en innovatief bezig zijn, kunnen ze op deze manier nog makkelijker delen met de buitenwereld.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over RENA ELECTRONICA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!