RWE leerbedrijf van het jaar voor beroepsopleider Curio

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Curio

Energieproducent RWE uit Geertruidenberg is door beroepsopleider Curio uitgeroepen tot ‘Leerbedrijf van het jaar 2020’. RWE-praktijkopleider Ludo Stroeken en zijn leidinggevende Niels van der Meulen ontvingen hiervoor de bijbehorende bokaal.

RWE leerbedrijf van het jaar voor beroepsopleider Curio

Dit gebeurde in het bijzijn van Rob Neutelings, bestuursvoorzitter Curio en Olav van der Heijden, stagebegeleider bij Curio mbo laboratoriumtechniek in Breda.

Meer dan het vak leren

Ludo leidt al 11 jaar mbo-studenten op. Op de werkvloer van het bedrijf leren ze praktische en sociale vaardigheden. In samenwerking met de scholen weet hij de studenten samen met collega-praktijkbegeleiders de juiste competenties bij te brengen.

Olav van der Heijden is erg blij met de inzet van Ludo: “Hij doet meer dan alleen het aanleren van het vak. Hij kijkt naar de student als persoon en stimuleert ze om ook sociaal en maatschappelijk een ontwikkeling door te maken tijdens de stage. Hij kan studenten zeer goed enthousiasmeren voor het vak. Ludo en het bedrijf hebben zich ook buitengewoon ingezet om een student de mogelijkheid te bieden om hier stage te lopen. Dit meisje zit in een rolstoel en kan niet op ieder lab gemakkelijk terecht. RWE heeft ondanks veel veiligheidsvoorschriften alles uit de kast gehaald om dit te realiseren. Zo was er ruimte gecreëerd om met rolstoel te bewegen in de lab-ruimte en kreeg ze een eigen parkeerplek. Daarnaast is deze praktijkbegeleider altijd beschikbaar om op school te helpen. Niet alleen met het afnemen van proeve van bekwaamheid (=praktijkexamen) of het verzorgen van presentaties op school en op het bedrijf. Ook om studenten te helpen met het maken van een beroepskeuze. Ik vind het echt fantastisch dat Ludo op deze manier de waardering krijgt die hij verdient.”

Tekort aan stageplaatsen

Rob Neutelings valt Olav bij: “Ook het bedrijf RWE krijgt alle eer. RWE neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid door zich te verdiepen in de persoon achter de student en hanteert de stelling: ‘elke student kan geplaatst worden’. Juist in deze tijd, waarin het voor veel studenten en leerlingen moeilijk is om aan een stageplek te komen, is het belangrijk dat leerbedrijven waardering krijgen voor wat ze doen.”
“We zijn normaal al enorm blij met bedrijven die zich samen met ons inzetten vakmensen op te leiden. Maar in deze tijd zijn we dat nog meer. En ondanks dat ik begrijp hoe lastig het is voor bedrijven om te begeleiden als de kantoorbezetting minimaal is, blijven we vanuit Curio onze oproep herhalen daar creatief mee om te gaan. Ook wij doen dat van onze kant. Alleen zo kunnen we het tekort aan stageplaatsen terugbrengen. Curio heeft daar op haar website een pagina ‘Stage aanbieden’ voor ingericht. Om reacties zo snel mogelijk te kunnen beantwoorden”, aldus Rob Neutelings.

Verkiezing voor erkende leerbedrijven

Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een door SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven zijn een ‘schoolvoorbeeld’ voor de branche. Door studenten te helpen opleiden, leveren zij een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap én nieuwe medewerkers.

Normaal gesproken organiseert SBB ook landelijk een verkiezing erkend leerbedrijf. Dit jaar is deze helaas niet doorgegaan door corona. Curio besloot daarentegen haar eigen verkiezing wel gewoon door te laten gaan.

Meer informatie over Curio:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!