's-Hertogenbosch blijft zich inzetten als regenboogstad

's-Hertogenbosch en Oss mogen zich opnieuw Regenboogsteden noemen. Dankzij financiële steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kunnen de steden zich ook de komende jaren actief blijven inzetten voor de acceptatie en veiligheid van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT).

's-Hertogenbosch blijft zich inzetten als regenboogstad

De hernieuwde financiële steun hebben de twee steden te danken aan Wethouder Eric Logister van gemeente ’s-Hertogenbosch en wethouder Annemieke van de Ven van gemeente Oss. Samen hebben zij, namens 45 gemeenten, aandacht gevraagd voor dit thema bij het Minsterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tijdens een bezoek aan het Koning Willem I College op maandag 5 maart maakte Minister van Engelshoven bekend dat de aanvraag geslaagd is. De komende jaren mogen de steden zich opnieuw Regenboogsteden noemen.

Blij met bijdrage

Wethouder Eric Logister is zeer blij met de bijdrage van het Rijk.

“Wij willen een omgeving waarin jongeren opgroeien in de wetenschap dat iedereen er mag zijn en dat er een veilige plaats is voor iedereen. Wat iemands gender, seksuele identiteit, geloof of afkomst ook is. Daar kunnen we nu aan blijven werken. Door nog beter samen te werken, bijvoorbeeld met scholen, sportverenigingen en jongerenwerk. En door projecten om te zetten naar een blijvende aanpak.“

Ook de wethouder uit Oss is enthousiast over het goede nieuws dat minister Van Engelshoven komt brengen voor de Regenboogsteden in Nederland. Wethouder Annemieke van de Ven:

“Dit maakt het mogelijk om het Regenboogbeleid voor te zetten. We hebben de afgelopen jaren een positieve beweging in gang gezet. Daarbij betrekken we graag al onze inwoners en organisaties. Ook doen we een oproep aan de gemeentes in onze regio. We gaan voor een inclusieve samenleving waarin de meerwaarde van diversiteit vanzelfsprekend wordt.”

Aandacht voor LHBT in het onderwijs

De minister koos niet voor niets voor het Koning Willem I College als locatie voor de bekendmaking. Veiligheid is immers een voorwaarde om te kunnen leren. Daarvoor is een schoolomgeving nodig waar leerlingen respectvol leren omgaan met verschillen.

Bespreekbaar maken

Daarnaast maakt het Koning Willem I College in het specifiek veel gebruik van theater. Dit zorgt ervoor dat gevoelige thema’s makkelijker bespreekbaar worden gemaakt en er binnen de school sprake is van wederzijds respect. Op die manier geeft het Koning Willem I College passende aandacht voor LHBT binnen het onderwijs.

Op de dag van de bekendmaking stond de inzet van theater, specifiek op het gebied van het regenboogthema, centraal. Aan de hand van fragmenten uit theatervoorstellingen van het KWIC en het Rodenborch gingen studenten en docenten met elkaar en de minister in gesprek over de opbrengsten van theater om zo’n gevoelig thema bespreekbaar te maken.

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!