Samenwerken loont, bewijzen AVA Benelux en Fontys

  • Onderwijs & Training

AVA Benelux is het hoofdkantoor van de AVA Group, specialist in onderdelen voor koel en airconditioningsystemen voor personenauto’s, trucks en heavy duty voertuigen. Om verder te groeien, verhuisde AVA Benelux ongeveer een jaar geleden van Hilvarenbeek naar en nieuw kantoor en magazijn op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert.

Samenwerken loont, bewijzen AVA Benelux en Fontys

Marketingspecialist Willem van Ham vertelt namens AVA: “We zijn, samen met onze Poolse vestiging (AVA CEE), niet alleen verantwoordelijk voor onze eigen lokale markten maar ook voor de export over geheel Europa. Dat vraagt om best wat voorraadruimte.” De AVA Group is in het begin van 2017 overgenomen door Enterex International Limited, fabrikant van onderdelen voor koel- en airconditioningsystemen voor de auto-industrie. Enterex is al een grote speler in de Verenigde Staten en heeft tevens een sterke positie in Azië, met eigen fabrieken in China en Cambodja. Door de overname van AVA beschikt Enterex ook direct over een groot marktaandeel in Europa.

Grote namen

Willem: “We horen bij de drie grootste Europese leveranciers en verkopen natuurlijk met name onderdelen van Enterex. Onze afnemers zijn vaak zelf eveneens leveranciers maar leveren meer dan alleen onderdelen voor koel- en airconditioningsystemen. Zo leveren zij bijvoorbeeld ook banden, remmen of ruitenwissers.” Hij legt uit dat AVA zes magazijnen heeft in Europa en één verkoopkantoor in Moskou, met dus ieder een eigen lokale markt om te bedienen.

Veel particulieren en eindgebruikers zullen AVA en Enterex niet kennen maar in de autowereld zijn het bekende namen. “We kunnen voor bijna ieder denkbaar automerk onderdelen leveren”, legt Van Ham uit. Hij vertelt dat de afdeling productmanagement er zorg voor draagt dat het aanbod aansluit bij wat de markt nodig heeft. Omdat in Hapert tevens het hoofdkantoor is gevestigd, is het team hier groter dan bij de meeste vestigingen. “Er werken hier zo’n vijfenveertig mensen,  van directie tot de collega’s in het magazijn. Daarnaast beschikt AVA in de drukke zomerperiode ook over uitzendkrachten welke ondersteunen in de magazijnwerkzaamheden.

Win-win samenwerking

Een bijzonder samenwerking die zijn bedrijf aanging is ook het project met Fontys Hogescholen, vertelt de enthousiaste marketingman. “Het project, waarbij export centraal staat, is gestart na de zomervakantie. We willen weten of het uitbreiden van onze activiteiten op andere continenten een kans van slagen heeft en dat wordt nu onderzocht.” Hij legt uit dat drie studenten van Fontys zijn begonnen aan een marktonderzoek om hier antwoord op te kunnen geven. Het heeft al snel concrete en bruikbare informatie opgeleverd. Inmiddels heeft de research zich toegespitst op een aantal landen binnen het continent, waar het betreden van de markt de meeste kans van slagen heeft. “We zitten nog redelijk in de beginfase maar er worden nu al stappen gemaakt”, klinkt het opgetogen. “De focus ligt inmiddels op vijf landen, de meest interessante markten voor ons.”

Het kan werkelijk gaan betekenen dat AVA uiteindelijk ook daar voet aan de grond wil krijgen. En dat na een samenwerking waarbij drie Fontys studenten zelf onderzoek mogen doen. “Best bijzonder”, aldus Willem. “Het project heeft nu al echt een wederzijdse meerwaarde. Wij krijgen zo waardevolle informatie en omdat we zo internationaal actief zijn is het voor een opleiding als deze natuurlijk eveneens erg interessant.” 

Auteur: 

Meer informatie over AVA QUALITY COOLING:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!