Scholieren maken kennis met bedrijfsleven tijdens Jongeren Bedrijvendag in Oss

Wie op dinsdag 6 februari door Oss gefietst heeft, zal iets hebben opgemerkt: veel groepen scholieren met geelgroene vestjes aan. Op deze dag vond namelijk de derde editie van de Jongeren Bedrijvendag plaats.

Scholieren maken kennis met bedrijfsleven tijdens Jongeren Bedrijvendag in Oss

Ruim honderd groepen leerlingen van de scholengemeenschap Het Hooghuis en het Maaslandcollege stapten op de fiets om verschillende bedrijven in de gemeente Oss en Bernheze te bezoeken.

Jongeren Bedrijvendag

De Jongeren Bedrijvendag is een initiatief van de Lions Club Oss. De leerlingen bezochten drie bedrijven, waardoor ze een kijkje in de keukens van verschillende soorten organisaties konden nemen. Hierdoor worden de scholieren geholpen bij hun profielkeuze, zodat deze optimaal aansluit bij hun eigen talenten.

Goede opkomst

Waar er bij de eerste editie nog maar 150 leerlingen van alleen het tweede leerjaar van het VMBO meededen, waren er bij deze editie ruim 1350 leerlingen uit 2 VMBO, 3 havo en 3 VWO aanwezig. Ook het aantal bedrijven dat meedeed aan deze dag is in de tussentijd fors gestegen. In 2016 ging het nog om een tiental bedrijven, terwijl er dit jaar ruim 110 bedrijven met hart en ziel meewerkten om deze editie van de Jongeren Bedrijvendag mogelijk te maken. Hierdoor zijn er deze dag 4224 unieke bedrijfsbezoeken afgelegd.

Programma

De leerlingen werden opgedeeld in groepen van ongeveer vijftien personen. Daarbij kregen ze begeleiders toegewezen in de vorm van ouders, leraren of leerlingen uit hogere klassen. Zij gingen samen richting de bedrijven die vooraf waren toegewezen. Bij deze keuze werd gekeken naar wat het beste bij de leerlingen zou passen. ’s Ochtends vertrokken de groepen vanaf hun eigen school richting het eerste bedrijf. Wanneer zij hier arriveerden, werden ze eerst hartelijk ontvangen om vervolgens informatie te krijgen over het desbetreffende bedrijf. De bedrijven konden deze anderhalf uur op hun eigen manier invullen. Het ene bedrijf koos voor een rondleiding, terwijl het andere bedrijf koos voor een casus. Zo zat er veel variatie in het verloop van het programma. Uiteindelijk gingen de groepen leerlingen drie verschillende bedrijven af om daarna gezamenlijk af te sluiten op Het Hooghuis locatie Stadion.

Positieve reacties

De Jongeren Bedrijvendag was een organisatorische uitdaging. Zo was het onder andere lastig om te voldoen aan de wensen van zowel de bedrijven als de scholen. Daarnaast moest er steeds tegen een deadline aan gewerkt worden, moest er veel gebeld en gemaild worden en moesten er planningen gemaakt en aangepast worden, wat allemaal veel stress opleverde. Er moest dan ook veel werk worden verricht om deze dag in goede banen te leiden.

Dit bleek echter, aan de optimistische feedback te zien, niet voor niets te zijn geweest. Vanuit de bedrijven kwamen er namelijk veel positieve reacties naar voren, zoals: “Het was een geslaagde dag.” en “Dit doen jullie volgend jaar toch zeker weer.” Ook aan de reacties van de leerlingen is te zien dat het een leerzame dag was. Zo weet de een wat hij in ieder geval niet wil gaan doen: “Neeeeuhh, dat ga ik echt niet doen.” Dat is natuurlijk ook nuttige informatie. Anderen zijn een stuk enthousiaster over een baan die ze net ontdekt hebben, zo vertelde een leerling opgewekt: “Ik heb denk ik écht mijn droombaan gevonden.” Voor beide leerlingen is het zo een waardevolle dag geweest. Maar niet alleen voor de bedrijven en de leerlingen was het een nuttige dag, ook voor de begeleiders was het een educatieve tijdsbesteding: “Eigenlijk blijf je altijd maar doorleren, want ik heb hier ook dingen gezien, waar ik als docent weer van leer en dat is wel heel leuk.”

Een geslaagde dag

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde Jongeren Bedrijvendag met enthousiaste leerlingen, bedrijven en begeleiders. Hopelijk hebben de leerlingen hierdoor een goede stap kunnen zetten in het maken van een keuze voor hun profiel en misschien zelfs al wel voor een toekomstige baan.

Meer informatie over Talentencampus Oss:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!