Smaakvol2010: de sterrenstatus voor het lekkerste product van eigen bodem

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Syntens

Finale dit jaar in Den Bosch

Syntens organiseert, in samenwerking met de Taskforce Multifunctionele Landbouw en Foodlog.nl, een landelijke wedstrijd voor ondernemers met een lekker product van eigen bodem. Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt de Smaakvol-erkenning uitgereikt, dit jaar onder het thema ‘de smaak van NL’. De lekkerste producten strijden op 30 november in Den Bosch, de Hoofdstad van de Smaak 2010, om de ultieme smaakerkenning. Met uiteindelijk twee winnaars: de Smaakvol2010, dé erkenning van professionals voor het lekkerste product van Nederland en de publieksprijs voor de landelijke publieksfavoriet.

Voorafgaand aan deze finale in november worden er regionale voorrondes georganiseerd. Deze vindt voor de regio Zuid-Nederland plaats op 5 oktober in Veghel. De smaakjury, die bestaat uit een aantal smaakspecialisten, waaronder Janneke Vreugdenhil (culinair journalist van het NRC), Felix Wilbrink, (culinair journalist van de Telegraaf) en Dick Veerman (foodkenner en initiatiefnemer van foodlog.nl), toetst de producten op smaak en presentatie. De smaakjury nomineert vervolgens per regio zes producten die doorgaan naar de publieke smaaktest en de masterclasses.

Proeven in het hele land
Het winkelend publiek in Nederland krijgt op diverse locaties de gelegenheid om de zes regionale producten te proeven en te stemmen op hun favoriet. Bovendien kan iedereen actief meedoen aan het smaakdebat op www.foodlog.nl en via Twitter, waar smaakspecialisten, producenten en consumenten hun mening geven over authentieke, echte, bijzondere en innovatieve voeding.

Regionale masterclasses
Zes foodondernemers per regio worden geselecteerd voor  de regionale masterclasses, waar vooral aandacht is voor marketing en afzet. Per regio worden de zes producten voorgelegd aan een vakjury. Deskundigen toetsen de producten en geven advies op het gebied van presentatie, verpakking, afzetkanaal en positionering. Deze vakjury bepaalt welke twee producten per regio doorgaan naar de finale. Ook de regionale publieksfavorieten zullen als finalist meestrijden.

Finale in de hoofdstad van de smaak
De smaakjury zal op 30 november in Den Bosch de producten van de finalisten voor een laatste keer proeven en toetsen. In een spannende eindronde worden de kanshebbers aan het publiek gepresenteerd. Daarna worden de winnaars van Smaakvol2010 en de publieksprijs bekend gemaakt.

Deelnemen
Nederlandse agri- en MKB-bedrijven met een authentiek voedingsproduct van eigen productie, waarvan het hoofdingrediënt uit Nederland komt, kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Voorwaarde is ook dat de ondernemers ambities hebben om het bedrijf of product een stap verder te brengen. Via www.syntens.nl/desmaakvanNL  is het mogelijk om in te schrijven voor de regionale voorrondes.

Met een bite
De Smaakvol2009 werd vorig jaar in de wacht gesleept door Grunschnabel Ice Laboratories uit Alkmaar. Toen koos  Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle het ‘ijs met een bite’ als favoriet en zette het op zijn kaart voor mensen met een lactosevrij dieet. De Publieksprijs werd uitgereikt aan Kaasmakerij Uitentuis voor hun Noordhollandse Messeklever, een jonge kaas van koemelk, bereid volgens een ‘vergeten’ recept.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!