Smit & Smit opent binnendijkse oesterkwekerij met hulp van InnoGo!

  • Agrofood & Biobased

Op vrijdag 27 oktober wordt bij Smit & Smit de overdekte, binnendijkse oesterkwekerij geopend. Deze innovatieve manier van het kweken van platte oesters is beter controleerbaar, waardoor de kwaliteit en effectiviteit toeneemt.

Smit & Smit opent binnendijkse oesterkwekerij met hulp van InnoGo!

Smit & Smit ontwikkelde een speciale techniek om onder gecontroleerde omstandigheden oesters te kweken waarbij door betere regulering van doorstroming en afvoer, een betere en constantere kwaliteit ontstaat. Het bedrijf van vader en zoon uit Koudekerke ziet toekomst in de binnendijkse kweek van platte oesters.

Ontstaan van het idee

Generaties geleden had de familie een oesterput op Tholen. De huidige senior zat jarenlang in de verwerking van schaal- en schelpdieren. Zoon Sybe zag echter toekomst in de kweek van oesters, binnendijks. Zo ontstond Smit & Smit, een bedrijf van vader en zoon.

De start bij InnoGo!

InnoGo! helpt Smit & Smit op weg. Door het vertrekken van financiering, begeleiding en het in contact brengen met mensen uit het netwerk. Sybe Smit: "Ik ben na wat zoeken bij InnoGo! terechtgekomen. Daar zijn wij goed begeleid en zij zijn ook heel sterk in het bij elkaar brengen van partijen. Als je bijvoorbeeld een gesprek bij de bank wilt, weten zij direct de juiste persoon voor je te vinden. Wij hebben 35.000 euro gekregen als lening voor de uitvoering van een proefproject."

De toekomst

Inmiddels heeft Smit & Smit ook subsidie van het Europees Visserijfonds en de provincie Zeeland. Het bedrag van € 204.000 wordt besteed om het binnendijks kweken van platte oesters verder te ontwikkelen. ZIGZAG heeft in 2014 een subsidie toegekend van € 7.500. Deze subsidie is gebruikt voor een bijdrage in ontwikkelingskosten, een haalbaarheidsstudie en octrooi-onderzoek.

Meer informatie over ZIGZAG, Stichting:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!