SPIE werkt mee aan grootste groene gevel ter wereld

  • Technologie
  • Bron: SPIE

Het nieuwe stadskantoor in Venlo, dat dit jaar in gebruik wordt genomen, is helemaal volgens het C2C-­principe gebouwd. Het meest bijzondere onderdeel van het nieuwe pand is de groene gevel.

SPIE werkt mee aan grootste groene gevel ter wereld

Het is niet alleen de grootste groene gevel ter wereld, maar vormt ook een onderdeel van het luchtsysteem van het gebouw.

Het Stadskantoor in Venlo is door architectenbureau Kraaijvanger zo duurzaam mogelijk ontworpen, volgens het C2C­principe, waarbij grondstoffen zo veel mogelijk kunnen worden hergebruikt. Maar liefst 80 procent van de gebruikte materialen is herbruikbaar. Ook heeft het gebouw, net als het nieuwe hotel in het Amstelkwartier, een 'grondstoffenpaspoort', waarin precies is gedocumenteerd welke materialen er zijn gebruikt. Wanneer het gebouw ooit (gedeeltelijk) gesloopt wordt, kan dit paspoort worden gebruikt om te bepalen welke materialen in aanmerking komen voor hergebruik.

Groene gevel

Het Stadkantoor heeft een indrukwekkende groene gevel, de grootste groene gevel ter wereld zelfs. Bijzonder hieraan is dat deze is aangesloten op het luchtsysteem van het gebouw, geïnstalleerd door SPIE. De lucht voor het kantoor komt het gebouw binnen via een grote kas op de achtste verdieping, waar onder meer grote kurkeiken zorgen voor filtering van de lucht. Om de lucht weer af te voeren wordt in de zomer een zonneschoorsteen gebruikt. Dit is een bijzondere techniek waarbij de warmte van de zon wordt gebruikt om luchtstromen te creëren, waardoor mechanische ventilatie overbodig wordt. In de winter wordt de lucht via de groene gevel naar buiten geblazen, waardoor de lucht nog een keer gezuiverd wordt. Ook zorgt de gevel ervoor dat het gebouw in de zomer veel minder warmte opslaat.

Minder warm

In de stad is het gemiddeld in de zomer tot 4 °C warmer, omdat de gebouwen en het asfalt de warmte absorberen en langzaam weer afgeven. De groene gevel werkt bovendien als natuurlijk fijnstoffilter. En omdat er vogels en insecten op de planten afkomen levert het gebouw eveneens een bijdrage aan de biodiversiteit in de stad.

Meer informatie over SPIE NEDERLAND B.V. - VESTIGING ARNHEM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!