Spreekuur voor grenspendelaars in de Euregio Rijn-Waal

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Euregio Rijn-Waal

Op dinsdag 29 mei vindt van 9.00 tot 12.30 uur het maandelijks spreekuur voor grensgangers plaats bij het GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal te Kleve.

Spreekuur voor grenspendelaars in de Euregio Rijn-Waal

Foto: van links naar rechts Carola Schroer (EURES- en GIP-adviseur), Diana Brouwer (GIP-advieseur sociale verzekeringen, SVB, Bureau van Duitse Zaken), Alfred Derks (Coördinator GrensInfoPunt)

Tijdens dit spreekuur zijn Nederlandse en Duitse experts aanwezig om kosteloos advies te geven met betrekking tot pensioen-, belasting- en verzekerings- en arbeidsrechtsvraagstukken.

Dé vraagbaak voor grensgangers

Astrid Lindgren legde Pippi Langkous de volgende woorden in de mond: „Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk dat ik het wel kan!“ Een uitspraak die ook bij de Nederlandse cultuur past. Maar geldt dat ook wanneer je in het buurland wilt werken, wonen, studeren of zaken doen, of daar personeel zoekt? Vandaag de dag zou het toch geen probleem moeten zijn om aan de daarvoor benodigde informatie te komen. We hebben de media, we hebben internet en ons netwerk. Maar waar begin je met zoeken? Vaak is de informatie extreem uitgebreid, soms ook verouderd, onvolledig of zo opgesteld dat er zakelijke belangen van anderen worden gediend. Niet zelden worden er problemen beschreven, maar worden er geen oplossingen geboden.

GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal

Voor mensen die zich op weg willen begeven naar het buurland bestaat er sinds 2016 in Kleve een goed adres: het GrensInfoPunt bij de Euregio Rijn-Waal. Waar de weg naartoe gaat, van Nederland naar Duitsland of andersom, maakt daarbij niet uit. Het team van het GrensInfoPunt werkt volgens het huisartsenmodel. Gemakkelijke vragen worden meteen beantwoord. Grotere problemen worden opgelost via het netwerk met sociale verzekeringsinstanties, belastingdiensten, vakbonden en arbeidsbemiddelingsorganisaties.

Grensoverschrijdende thema's

Duitsland en Nederland hebben de grensoverschrijdende thema's al ter hand genomen. Zo is er in 2016 een gezamenlijk belastingverdrag afgesloten, een gezamenlijk bureau voor belastingzaken ingericht en met het Bureau Belgische en Duitse Zaken bij de Nederlandse SVB gereageerd op de socialeverzekeringsproblematiek. Maar op het raakvlak met de burger is er nog behoefte aan de inzet van een GrensInfoPunt, waarvan er langs de Duits-Nederlandse grens inmiddels zeven bestaan.

Persoonlijk advies

In de meeste gevallen moet de gehele situatie van een grensganger of ondernemer worden bekeken. Alleen dan kunnen alle mogelijkheden worden toegelicht. De te nemen beslissingen kunnen de GrensInfoPunten echter niet van hun klanten overnemen. Maar de adviezen zijn absoluut neutraal en zonder kosten. Het doel: voorkomen dat mensen op weg naar het buurland struikelen. Het is daarbij van het grootste belang dat zij zo vroeg mogelijk contact opnemen. Goed geïnformeerd kunnen (potentiële) grensgangers er zeker van zijn dat zij hun doel bereiken. Helaas zijn veel burgers nog niet bekend met het bestaan van de GrensInfoPunten.

Via de website www.grensinfopunt.eu is het adres van het GrensInfoPunt in de buurt gemakkelijk te vinden. Daar kan men zich inschrijven voor een van de maandelijkse open spreekuren, waarbij vertegenwoordigers van alle organisaties in het netwerk aanwezig zijn. Naast de open spreekuren biedt het GrensInfoPunt ook persoonlijk advies op afspraak. De adviseurs van partnerorganisaties zijn hiervoor beschikbaar.

Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!